Arhiv novic

ZBOR ČLANOV PD BRICNIK MUTA, 23.2.2024
Vsako leto imamo zadnji petek v mesecu februarju zbor članov planincev PD Bricnik Muta. Predsednica Andreja iter vodje posameznih odsekov so podali poročila o delu društva ter podali program dela in izletov za  leto 2024. Posebej dobro je poročilo podala v slikah in besedi vodja odseka vodnikov Aljoša. Po končanem zboru je sledilo druženje in  pogostitev, ki jo je tokrat pripravila kuhinja OŠ Muta. Med druženjem smo obujali spomine na prelepe pohode v preteklem letu in kovali načrte za prihajajočo planinsko sezono.              
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
ABRAHAMOVANJE PLANINCEV PD BRICNIK, 3.6.2023
Po trerh letih prisilnega premora zaradi epidimije, smo planinci zopet organizirali ABRAHAMOVANJE. Slavljencev je bilo kar 12 in to 60, 70 in 80 letnikov. "Mladih" 50 letnikov žal ni bilo. Praznovanje je potekalo veselo, prijetno, kar naj bolje povedo slike.
Voščilo je prebrala Silva  zaradi odsotnosti predsednice Andreje: 
 
Pozdravljeni jubilanti in povabljeni planinci !
Abrahamovanje, ki to več ni in je mnogo več, je druženje prijateljev planincev, pohodnikov, somišljenikov.
Po treh letih premora spet skupaj praznujemo okrogle obletnice naših članov. Gostoljubje nam spet nudi Trbonjski gasilski dom. In zahvala, da ste se tega srečanja, druženja udeležili v tako velim številu.
Planinstvo je množična prostočasna rekreativna dejavnost; pripadnost prostovoljni organizaciji PLANINSKEMU DRUŠTVU pa logična posledica tega. Ljudje moramo nekomu pripadati, saj smo vendar socialna bitja in potrebujemo druženje kot roža vodo. Zrak, ki ga dihamo v skupnem premagovanju ovir je prežet s pripadnostjo, spoštovanjem in nam širi tako pljuča kot pogled na svet.
Vsem, ki praznujete danes želim obilo zdravja, sreče in osebnega zadovoljstva. 
 
Z vami pa bi delila misli Mirjam Senica:
Verjamem v ta svet.
Kljub krikom, ki so rezali v dan in rezali v noč.
Verjamem v ta svet.
Ker travniki še vedno cvetijo.
Ker ptice še vedno pojejo.
Ker solze še vedno tečejo in umivajo zlo.
Verjamem v ta svet.
Ker srca še vedno trepetajo
In ker ti in ti in ti siješ v njem.
Verjamem v ta svet.
Pojdimo ljudje, prižigajmo svetlobo.
Preplavimo svet z dobro mislijo.
Besedami sočutja.
Miline.
Naj zadiši po objemih.
Prijateljstvu . Strpnosti. Sprejemanju.
Naj ga zalije ljubezen, mir in hvaležnost.
 
Na zdravje!
Andreja Senica,
predsednica PD Bricnik Muta
 
 
 
ZBOR ČLANOV PD BRICNIK MUTA, 24.2.2023
Tudi letos smo ga, ko vsa leta, izvedli zadnji petek v februarju. Udeležba je bila dobra, okrog 8o naših članov je bilo prisotnih na zboru. Prišli so tudi predstavniki planinskega društva iz Lipnice v Avstriji, s katerim sodelujemo že vse od leta 1995. Predsednica in vodje posameznih odsekov so podali poročila o delu društva ter podali program dela in izletov za letošnje leto. Po končanem zboru je sledila pogostitev ob kateri smo v spontanih medsebojnih pogovorih obujali spomine na obiske gora v preteklem letu in kovali načrte za prihajajočo planinsko sezono.               E. Preglav
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV NA PERNICAH, 1.10.2022
Po dveh letih neprostovoljnega, koronskega premora nam ga je le uspelo spraviti pod streho. Vreme nam sprva ni bilo najbolj naklonjeno, a se je pozneje izboljšalo, celo sonce je posijalo. 
Kar pa se programa tiče - zelo kvalitetno izveden, ne predolg. Bilo je vsega - od kratkega nagovora - najprej naše predsednice, nato našega župana, do nastopa mladih pevcev in humorista. Skratka, za vsakega nekaj, kar pač na tako prireditev paše. 
Tudi udeležba je bila dobra, prišli so planinci z vseh koncev Koroške in po moji lastni oceni je bilo to srečanje eno kvalitetnejših odkar obstaja koroški MDO, pa sem bil verjetno na vseh srečanjih doslej.  Komentarje k slikam pa si ustvarite udeleženci sami.     E. Preglav
 
TO PA JE NAPISAL MIRKO TOVŠAK, PD MISLINJA
1.10.2022  smo se koroški planinci srečali na tradicionalnem vsakoletnem srečanju. Tokrat je bilo to srečanje v organizaciji PD Bricnik Muta na Pernicah nad Muto. Na prireditvi se je kljub meglenemu vremenu zbralo nekaj sto planincev. Med njimi smo zasledili kar lepo število najmlajših, naša skupina planincev iz PD Mislinja pa se je na Pernice odpravila po markirani poti iz Mute. Zares lepo urejena pot. Videlo se je, da so jo še  za današnje srečanje posebej urejali in pripravljali. Vsekakor pa je treba tudi pohvaliti planince domačega PD za odlično pripravljeno prireditev. Pozdravne besede na prireditvi je izrekla sedanja predsednica MDO PD Koroške Andreja Senica, zbrane planince pa je pozdravil tudi župan občine Muta Mirko Vošner.  Na prireditvi smo pogrešali katerega izmed predstavnikov PZS. Sicer pa smo koroški planinci zadnja leta že kar navajeni, da se kljub povabilom vidni predstavniki PZS naših prireditev ne udeležujejo. Sicer pa je bil kulturni spored prireditve  nekaj posebnega, saj so v njem nastopili najmlajši, za veselo vzdušje pa je poskrbel tudi domači humorist. Mi smo svoj pohod zaključili še z ogledom znamenitega Arlovega bora.     Mirko Tovšak
 
KOMENTAR ŽUPANA MUTE, G. MIRKA VOŠNERJA
V odlicni organizaciji in prijetnem vzdušju je  PD Bricnik Muta na Pernicah organiziralo jubilejno 40. srečanje KOROŠKIH PLANINCEV. Okrog 200 planink in planincev iz celotne Koroške, je ob sicer meglenemu dopoldnevu, prisluhnilo odličnemu kulturnemu programu mladih glasbenikov iz Gortine, humoristu in domači glasbi....Hvala za izvrstno izvedbo srečanja našim domačim planincem in seveda predsednici Andreji Senica.
 
40. SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV NA PERNICAH in
1. IZLET MLADIH PLANINCEV OSNOVNE ŠOLE RADLJE OB DRAVI
Sobota, prvi oktober, Pernice, 40. srečanje Koroških planincev. Brez nas, radeljskih planincev pač ne gre, zato smo bili tam tudi mi. 30 mladih planincev iz Osnovne šole Radlje, njene Podružnične osnovne šole Vuhred, 13 odraslih spremljevalcev in en kuža. Avtov, s katerimi smo se peljali »za malo ohcet«, razpoloženje pa tudi v podobnem pričakovanju neznanega. Na Pernicah »megla, da bi jo rezal«, ampak kaj to nam planincem mar ? Po pozdravih domačih planincev se odpravimo na pohod. Prvo malo v hrib, potem pa le še navzdol do znanega Arlovega bora, kateremu se ni dalo rasti v višino, ampak se raje »plazi« bližje tlom. Razgledi čudoviti (bi bili, če ne bi bilo megle). Še malo hoje in že smo bili na cilju – startu. Tu so planinci iz Mute pripravili tak fajn program, da ga je še sonce hotelo spremljati in se je počasi prebijalo skozi megleno kopreno. Pa kljub temu se je bilo potrebno počasi odpraviti v dolino z obljubo, da na 41. srečanje tudi pridemo. Mladi radeljski planinci pa že prej, saj se bomo še v oktobru ponovno potepali okoli Radelj in pohod zaključili s kostanjevim piknikom. 
Lep planinski pozdrav !!!      Glazer Franc, PD Radlje
 
 
DELOVNA AKCIJA NA JOŽINI POTI, 12.9.2022
Sedem članov društva se je udeležilo delovne akcije na Jožini poti, ki so jo lepo razširili in očistili, tako, da bo lepo urejena za prihod članov
Koroške MDO na 40. srečanje.
 
DELOVNA AKCIJA - MENJAVA STEBRA ZA SMERNE TABLE NA BRICNIKU, 10.9.2022
Že precej pirav steber na Bricniku, smo zamenjali z novim, ki ga je nam podaril Drago Kure, očistila sta ga Igor K. in Stanko V., na Bricnik pa s traktorjem pripeljal Drago Poročnik. Postavila pa sta ga  Franc G. in Milan S.
 
DELOVNA AKCIJA - OGRAJA OKROG ARLOVEGA BORA, 6.9.2022
Dotrajano ograjo okrog našega društvenega simbola ARLOVEGA BORA, smo dotrajane dele zamenjali. Posebna zasluga velja družini kmetije Arl, ki je podarila ves potreben les. Pri delu pa so se izkazali : Franc G., Srečko P., Janez M. in Milan S.
 
 
ZBOR ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA BRICNIK MUTA, 27.2.2022
Tokrat smo se nekoliko izneverili tradiciji in smo namesto zadnji petek v februarju izvedli zbor v nedeljo, 27. 2. pa še to ne v avli osnovne šole, ampak na Sv. Jerneju, pri Primožu. Prilagodili smo se trenutnim razmeram, ki pa se na srečo že umirjajo in upamo, da bomo v bodoče lahko zopet normalno delovali.
Zbor je ob dobri udeležbi, enainšestdeset se nas je nabralo, potekal po ustaljenem redu.
Po prebiranju poročil predsednice, vodij odsekov in razprave po njih smo izvedli nadomestne volitve. Naša dolgoletna predsednica Vlasta je mesto prepustila hčerki Andreji, ki bo vodila društvo najmanj naslednji mandat. Vodjem odborov in sekcij pa se mandat podaljša, saj ugotavljamo, da društvo dobro deluje, pa tudi odstopne izjave nihče od njih ni podal. 
V nadaljevanju je bil navzočim predočen pester program dela društva za naslednje obdobje, nekaj od tega smo že izvedli.
Po zaključenem uradnem delu je sledilo kosilo za vse udeležence, po kosilu pa smo se še kar nekaj časa zadržali in ob sproščenem pogovoru kovali načrte o tem, katere vrhove naših in tujih gora bomo letos obiskali poleg tistih, ki jih načrtuje društvo.
Upajmo, da nas čakajo boljši časi, da se bomo lahko zopet svobodno, brez omejitev gibali po naši lepi domovini.       E. Preglav
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
SLOVO OD IVANA
 
Vsak človek je zase svet,
 čuten, svetal in lep,
 kot zvezda na nebu.
(Tone Pavček)
 
Nedeljo, 1. avgusta 2021, bomo le s težavo pozabili.  Vest o smrti Ivana Verčka je ostro zarezala med nas, obnemeli smo, obstali in verjetno še do tega trenutka, ne v popolnosti dojeli, da se moramo zavedno posloviti. Solze so napolnile naše oči, saj smo vsi začutili, da ne gre le za slovo planinca ampak predvsem zato, da bomo ostali brez prijatelja.
Ivan je bil član planinskega društva Bricnik Muta in vodnik PZS. Njegovi izleti nam bodo ostali vedno v spominu (društveni izleti po Sloveniji, izleti v Avstrijo, Italijo, za manjšo skupino Peru, Maroko in Tenerife). Bil je pobudnik tradicionalnih pohodov od doma na Triglav in od doma na Uršljo goro. Uršlja gora je bila njegova gora, osvajal jo je v vseh letnih časih. Pripovedoval nam je predvsem o zimskih vzponih, ko je delal gaz po globokem snegu, ki mu je segal včasih tudi do pasu. V letošnjem letu bi imel 2000 pohodov na Uršljo goro.   
Aktivno je sodeloval pri delovnih akcijah, urejanju planinke poti, namestitvi stropa v planinski sobi, barvanje križa na Uršlji gori in drugih delih. Še bi lahko naštevala, kaj vse je Ivan naredil za naše društvo, za njim so ostale sledi. 
Na zahtevne ture se je najraje podal sam, tako je šel v sredo na Grossglokner, samo še enkrat,  na ta zahtevni vrh, je rekel in gora ga je objela v svoj objem.
 
                                                                                  Predsednica PD Bricnik Muta
                                                                                              Vlasta Senica
Muta, 9.8.2021
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
NAŠEGA IVIJA NI VEČ
Spoznala sva se v letu 1995, ko je prenehal z delom v teniškem klubu na Muti. In ravno v tem letu smo ustanovili planinsko društvo. Včlanil se je in takrat se je pričela odvijati tudi zgodba najinega prijateljevanja. 
V društvu je bil zelo aktiven. Sodeloval je pri dokončanju in opremljanju planinske sobe, na delih na naši planinski poti, prisoten je bil na vseh društvenih izletih. Po opravljenem izpitu za planinskega vodnika pa je vodil številne izlete, tudi v visokogorje. Še posebej se je izkazal s svojo nesebično pomočjo fizično in kondicijsko šibkejšim. 
 Po upokojitvi pred dvema letoma pa je v hribe hodil večinoma sam. Najraje na Uršljo goro - po rodu je bil Ravenčan - na katero se je ob dobrih vremenskih pogojih povzpel tudi trikrat v enem dnevu. Dostikrat se je še pred pričetkom pouka - bil je profesor na ravenski gimnaziji - povzpel nanjo. Že je načrtoval, koga bo povabil na svoj 2000. pohod, ki bi ga imel v letošnjem letu, a mu ni bilo dano. Usoda je hotela drugače.  
Nikoli ne bomo pozabili izleta na otok Tenerife, ki ga je organiziral z njegovo hčerko. Takrat smo se povzpeli na Pico del Teide, najvišji vrh Španije in doživeli še marsikaj zanimivega.         
Bil je zelo dober prijatelj. Z Jožetom Dobnikom smo opravili prenekateri tudi zahtevnejši vzpon. Do mene, ki sem od njega šibkejši in starejši 15 let, je bil še posebej pozoren, za kar mu bom vedno hvaležen. 
Rad se je podajal v ekstreme. Večkrat je prehodil pot od doma na Triglav ali pa je prehodil Grossglockner (Veliki Klek v Avstriji) in Triglav v enem dnevu. 
In prav Grossglockner je bila njegova zadnja življenjska postaja. Tam je prenehalo biti njegovo plemenito srce.
Od njega se bomo poslovili v torek, 10. avgusta ob 13. uri na pokopališču Muta - Vuzenica.
 
 Ivan, v miru počivaj!                  E.  Preglav                                                                                                             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
KONČANA POT POD VELIKIM KLEKOM (GROSSGLOCKNERJEM 3798 M)
V nedeljo 1.8.2021 smo lahko v medijih prebrali, da so  pod Velikim Klekom (Grossglockner) na avstrijskem Koroškem našli mrtvega 65 letnega planinca iz Slovenije, ki so ga pogrešali že od srede. Domnevajo, da je v slabem vremenu zašel in se ponesrečil, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.
Nobeden ni slutil, da bi to lahko bil kdo iz naših krajev, ali pač. Morda je kdo pomislil, star ravno toliko in rad je zahajal v ta del avstrijskih Alp.
Zle slutnje so se kmalu uresničile. Ponesrečil se je član našega planinskega društva »Bricnik« Muta , planinski vodnik Ivan Verčko.
Ivan se je našemu planinskemu društvu pridružil kmalu po ustanovitvi. Bil je zagnan in deloven na vseh področjih. Tako se je tudi leta 2000 odločil, da postane vodnik. Osnovni tečaj vodnika PZS A kategorije je opravil še v istem letu. V naslednjem letu je opravil izpit za vodnika D kategorije in v letu 2003 še izpit B kategorije (za vodenje zahtevnih kopnih tur).
Če smo do tedaj skupaj prehodili podolgem in počez domače hribe, nam je on pričaral lepote gora izven naših meja, ki smo jih do tedaj bolj malo poznali.
V večjih ali manjših skupinah, včasih samo s kakšnim planinskim prijateljem je že leta 2003 osvojil Kilimanjaro – 5895 m visoko goro v Tanzaniji.
Naj naštejem le nekaj njegovih izletov in podvigov, ki nam bodo ostali v trajnem spominu:
2006- poskus osvojitve Aconcague - 6961 m, Argentina - Čile
2007- Stock Kangri – 6123 m, Ladak – Indija
2007- Wildspitze – 3768 m , Avstrija
2008- Peru
2009- Mönch – 4110, Švica
2011- Toubkal – 4167 m, Maroko
2013- Wiesbachhorn – 3564 m, Avstrija
2013- Tatre, Slovaška in Poljska, ki smo jih ponovili leta 2015
2014- vulkan Pico Del Teide – 3718 m, Tenerife – Španija
Med naštetimi gorami ne smemo pozabiti osvojen Gran Paradiso – 4061 m, pa Matterhorn – 4478 m, ki ga eni imajo za eno najlepših in zahtevnih gora na svetu. Stal je tudi na najvišji gori Evrope, Mont Blancu – 4810 m.
Seveda moramo omeniti tudi njemu najljubšo tujo goro Grossglockner – 3798 m, ki jo je osvojil velikokrat, žal se mu je kruto maščevala.
Od že prej osvojenih domačih vršacih se je s planinskimi prijatelji šest krat podal od doma na Triglav, enkrat celo s Triglava do našega morja. Deset krat je šel od doma na Uršljo goro, ki mu je bila še posebej ljuba, saj se je rodil pod njo, na Ravnah. 
Pred leti smo na njegovo pobudo prebarvali križ na njej.
Prav v tem letu je načrtoval svoj 2000 vzpon na Uršljo goro, trudil se je doseči zastavljeni cilj, saj je šel včasih kar večkrat na dan na njo. Mi vodniki in planinski prijatelji smo ga vedno spremljali na njegovih okroglih podvigih na Gori, tudi tokrat bi ga, žal je ostalo samo pri načrtih in željah.
Ivan, hvala za vse prijetne trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. 
Ostal nam boš v trajnem spominu.
 
Za Vodniški odsek PD »Bricnik« Muta
J. Dobnik
Muta, 5.8.2021
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
ZBOR ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA BRICNIK, 2. DEL
Danes, dne 5. 6. smo pri Primožu na Jerneju opravili 2. del občnega zbora. Drugi del zato, ker nam v običajnem terminu, torej konec februarja zaradi koronavirusa ni uspelo izvesti zbora na ustaljen način, ob prisotnosti večine članov društva. 
Prvi del smo izvedli virtualno preko računalnikov, ki jih poseduje že večina članov.  Na isti način so bila posredovana tudi poročila, pregled dogajanja v preteklem letu, poročila z izvedenih izletov. Naštetega danes zato nismo izvajali, smo pa podelili priznanja za dosežke v preteklem letu, tudi kratek kulturni program je bil izveden. Sledila je obvezna  pogostitev in v sproščenem pogovoru ob njej smo si obljubili, da zopet obudimo skupinske izlete, ki jih že vsi močno pogrešamo.
Že v mesecu juniju zopet začenjamo z avtobusnimi izleti in prepričani smo, da bo letošnje leto in po njem vsa naslednja bolj normalna, kot je bilo lansko in del letošnjega.    E. Preglav
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
DOPOLDNE DELOVNA AKCIJA NA BRICNIKU, BARVANJE KLOPI
POPOLDNE PA MALO REKREACIJE, 3.6.2020
Res, dopoldne smo na Bricniku prebarvali mizo in klopi, kar je po že skoraj dvajsetih letih bilo res potrebno. Tudi to je prispevek nas planincev ob bližajočem se prazniku občine.
Popoldne pa sem se iz Bistriškega jarka podal na Pernice, saj po tisti poti že vse od lanskega Štefanovega pohoda nisem hodil. Pa še novo pridobitev na naši poti - bife nad Encijem sem si šel pogledat.  In je bil dan pri kraju.                E.Preglav
 
ZBOR ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA BRICNIK, 28. 2. 2020.
Za nami je 24. redni zbor Planinskega društva Bricnik, ki je potekal v avli Osnovne šole Muta, kakor že leta doslej. Zaznamovala ga je solidna udeležba - preko 90 članov društva in gostov, med katerimi so izstopali predstavniki Planinskega društva iz Lipnice v Avstriji s štirimi predstavniki. Med njimi je bil tudi novi podpredsednik povsem pomlajenega društva g. Bernd Niederl, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da bo sodelovanje tudi v bodoče potekalo na prijateljskem nivoju, ki ga bomo, vsaj tako je obljubil, še obogatili.
Sicer pa je zbor potekal zelo organizirano, z bogatimi poročili, od predsednice društva do vseh vodij sekcij in nadzornega odbora.
Podeljenih je bilo tudi nekaj visokih priznanj Planinske zveze ter priznanj Meddruštvenega odbora in našega društva.
V besedi gostov so sodelovali predsedniki sosednih društev, vsi so se pohvalno izrazili o našem delu. Izstopal je govor župana, sicer našega člana, ki je z izbranimi besedami izpostavil korist čezmejnega sodelovanja ter pohvalil doprinos našega društva pri razvoju, izgledu in prepoznavnosti naše občine.
Z majhno pozornostjo smo se zahvalili tudi dolgoletni predsednici PD Lipnica za njen doprinos pri vzpostavljanju in ohranjanju stikov med obema društvoma.
Vsem prisotnim je bilo na razpolago tudi glasilo, 22. številka Odmeva z Bricnika, v katerem je vrsta zanimivih člankov o delu, dosežkih našega društva v preteklih letih, tudi kakšna pesmica se najde vmes.
Kljub temu, da je uradni del zbora trajal celi dve uri, se ni nihče pritoževal. Ob zakuski, ki je sledila, smo se zadržali dodatni dve uri. Prijateljskih pogovorov in sklepanju novih poznanstev kar ni hotelo biti konec. In prav je tako!        E. Preglav
 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI FEBRUAR 2020
8.2.2020   253. pohod ob polni luni in kulturni dan na Sv. Jerneju, vodita  Alojz Eršte in Vlasta Senica
8.2.2020   Zimski pohod na Peco, vodi Andreja Senica
22.2.2020  Šisernikov pohod na Kremžarico, vodita Peter Valtl in Vlasta Senica
28.2.2020 Zbor članov društva v avli OŠ Mute
Februar 2020, pohod mladih planincev na Pikovo
 
OBČNI ZBOR PLANINSKEGA DRUŠTVA LIPNICA, 12.2.2020
Dne, 12. 2. 2020 smo se štirje člani našega društva (Senica, Eršte, Šrajner in Preglav) udeležili zbora članov omenjenega planinskega društva, s katerim prijateljujemo že celih dvajset let.
Na zboru so po izvajanju poročil o delu društva v preteklem obdobju izvedli volitve v nov upravni odbor. Izmenjalo se je skoraj kompletno vodstvo, vajeti so prevzeli mladi. Od starejših oziroma dosedanjih članov upravnega odbora sta ostala samo še g. Fischer Felgitsch kot vodja vodnikov ter g. Eichner, vodja markacistov. Izpostavili so predvsem odprtje plezalne dvorane, ki je predstavljalo glavni finančni zalogaj v preteklem letu. Sicer pa razpolagajo z veliko denarja, saj imajo skupaj z Wildonom kot njihovo podružnico kar 2002 člana in jim že članarina prinaša velik vir dohodkov.
V imenu članov našega društva je zbor pozdravil Milan Senica, ki je izrazil željo, da bi tudi z novim vodstvom tako uspešno sodelovali, kot do sedaj.
Novi predsednik je g. mag. Stefan Bicherl, njegov namestnik pa Bernd Niederl, ki ga bomo imeli priliko srečati na našem občnem zboru koncem februarja.   E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI JANUAR 2020
2.1.2020    25. zimski pohod na Bricnikov vrh, vodi predsednica z vodniki 
11.1.2020     Zimska kulturna srečanja na Uršlji gori, vodita Igor Košir in Ivan Verčko
10.1.2020   252. nočni pohod na Pernice, vodi Jože Dobnik
 
POPRAVILO POŠKODOVANE POTI POD BRICNIKOM, 5.12.2019
Včeraj, 4. 12 sem ob vračanju z Bricnika proti Muti ugotavljal škodo, ki so jo povzročila podrta drevesa na tem delu naše planinske poti. Zapisal sem tudi, da bomo pot popravili v naslednjih dneh. Ta naslednji dan je bil danes, 5. decembra. Skupina šestih planincev pod vodstvom vodje markacistov se nas je ob osmih zjutraj lotila dela in računali smo, da bomo delo končali nekako v dveh urah. Pa sta se tisti dve uri zavlekli na krepke štiri in sedaj lahko mirno pričakamo sneg in zimo, pa Štefanov in novoletni pohod. Nova ograja je narejena, pot očiščena in upamo, da bo na tem delu nekaj časa mir, saj na strmem pobočju nad ograjo skoraj ni več dreves. A narava je nepredvidljiva, le upamo lahko, da bo zapisano držalo.
A pot nismo popravili zase. Planinci in ostali pohodniki, pot pod noge pa na Bricnik. Ugotovite, če smo delo dobro opravili.       E. P.
 
SREČANJE UO PD BRICNIK MUTA - PD LIPNICA, NA MUTI, 25.10.2019
V petek, 25. 10. 2019 smo gostili člane upravnega odbora planinskega društva Lipnica. Tokrat smo jim na našo prošnjo vodstvu občine razkazali prenovljene občinske prostore, poklepetali z g. županom v sejni sobi občine, obiskali smo in si ogledali rotundo sv. Janeza Krstnika na Spodnji Muti, za zaključek pa povečerjali v gostišču Luršak.
Prijeten popoldan. Hvala g. županu in gospe Angelci za lep sprejem, pogostitev, za strokovno vodenje in prevajanje.
 
NAŠA ABRAHAMOVANJA PRAZNUJEJO  20. OBLETNICO
Pred 21. leti smo se planinci prvič zbrali na domačiji Ruš, kjer smo praznovali 50-letnico naše, žal že pokojne članice Danice Markač. Že naslednje leto pa smo pričeli uradno praznovati, takrat samo tisti, ki so dopolnili 50 let. V naslednjih letih smo to slavje razširili, prišli so na vrsto 60, pozneje 70, sedaj pa že tudi 80-letniki. Kraji praznovanj se spreminjajo, zadnja leta pa se običajno odločimo za gasilski dom v Trbonjah, ki je dovolj velik, da sprejme vse jubilante in povabljene člane društva.
Eno pa je naša stalnica: vedno se imamo lepo. Le slavja se zadnja leta malo prej zaključijo. Temu pa so kriva leta, ki bežijo, bežijo.
Slavja se je za kratek čas udeležil tudi naš župan g. Vošner. V kratkem nagovoru je pohvalil našo složnost in koristnost takšnih druženj ter nam zaželel vse dobro tudi v naslednjih letih.
Prijetno si je bilo ogledati posnetke vseh dosedanjih abrahamovanj in kar nismo mogli verjeti, koliko smo se v teh 20. letih spremenili. 
Za zaključek pa smo se posladkali s torto, izdelano prav za ta jubilej.   E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI DECEMBER 2019
14.12.2019  251. nočni pohod na Bricnik, vodi Igor Košir
26.12.2019  19. tradicionalni Štefanov pohod, vodita Jože Dobnik in Peter Valtl
 
PROGRAM AKTIVNOSTI OKTOBER 2019
5.10.2019     Po meji občine Radlje ob Dravi
12.10.2019  249. Nočni pohod na Pernice, vodi Peter Valtl
13.10.2019     Ajdna, 1046 m, vodita Jože Hiter in Andreja Senica
19.10.2019  Kostanjev piknik na Gortini, Igor Košir in vodniki
Oktober 2019 Pohod mladih planincev na Olševo – Potočka zijalka
 
PROGRAM  AKTIVNOSTI  SEPTEMBER  2019
7.9.2019     Srečanje koroških planincev na Uršlji gori, vodi predsednica z vodniki
8.9.2019     Ajdna, 1046 m, vodita Jože Hiter in Andreja Senica
13.9.2019   248. nočni pohod na Bricnik, vodi Ervin Skutnik
15.9.2019   Pankracij, vodi Ernest Preglav
22.9.2019  Peca, 2125 m, s planinci iz Lipnice, vodita Andreja in Vlasta Senica
 
PROGRAM AKTIVNOSTI AVGUST 2019
10.-11.8.2019 Slovenska planinska pot V. del, vodita Andreja Senica in Igor Košir
17.8.2019       Dolomiti, vodi Jože Dobnik (avtobus), skupaj s PD Radlje ob Dravi in 
                       PD Ribnica na Pohorju 
24.8.2019       247. nočni pohod na Sv. Jernej, vodi Andreja Senica
 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI JULIJ 2019
6.7.-7.7.2019 Slovenska planinska pot V. del, vodita Andreja Senica in Igor Košir
20.7.2019       246. nočni pohod na Pernice, vodi Vlasta Senica
21.7.2019       Pristovški Storžič, Korte, vodita Andreja Senica in Peter Valtl
 
PROGRAM AKTIVNOSTI JUNIJ 2019
1.6. Abrahamovanje v Trbonjah
7. - 8.6. Premužičeva staza -  severni Velebit, 
              vodi Jože Dobnik z vodniki    
15.6. Pohod na stari grad, občinski praznik 
21.6. 245. nočni pohod na Bricnik, vodi Ernest Preglav
23.6. Rote Wand, 1505m s planinci iz Lipnice, vodita Ernest Preglav in Ervin Skutnik
DEJAVNOST MLADI PLANINEC:
22.6. Potočka zijalka, zaključni pohod s starši
 
PROGRAM AKTIVNOSTI MAJ 2019
18.5.2019: Od doma na Uršljo goro, vodita Igor Košir in Ivan Verčko
19.5.2019: 244. Nočni pohod na Sv. Jernej, vodi Jože Hiter
Dejavnost mladi planinec:  
- Košenjak ,
- Pohod ob reki Bistrici od karavle do sotočja s  Krivim potokom (Zweibach).
 
OBNOVA GOZDNE UČNE POTI NA GRAŠIN, 7.5.2019
Kot vsako pomlad, smo tudi letos gozdno učno pot na Grašin temeljito obnovili. Dotrajano brv smo tokrat izdelali iz trdnega akacijevega lesa, dva stebrička z napisnima tablicama, katera so nepridipravi sežgali, smo naredili nova, pot in stopnice pa očistili. Delo so opravili Branko, Silvo, Vlasta, Milan in najmlajši Aleks.      MS
 
23. REDNI ZBOR PLANINSKEGA DRUŠTVA BRICNIK MUTA, 22.2.2019
je potekal v sproščenem, delovnem vzdušju, z dobro udeležbo članov (86) kakor tudi gostov ostalih društev. Po bogatih poročilih vodij posameznih odsekov, ki so potek zbora kar malo zavlekla, saj je bilo tudi kaj za povedati, je sledila razprava, na kateri so se vsi gostje brez izjeme pohvalno izrazili o našem delu. Manjkal ni niti začetni kulturni program, s svojo udeležbo nas je razveselil tudi župan g. Vošner s soprogo, ki je bil med nami ves čas zbora in tudi na zakuski po njem. 
Kljub res izčrpnim poročilom se ni nihče dolgočasil, z zanimanjem smo poslušali izvajanja, spremljana tudi s posnetki posameznih akcij in izletov. Kakor vedno doslej je na kraju sledila zakuska za vse prisotne, na kateri je vsak od udeležencev lahko našel primernega sogovornika za kramljanje o dogajanjih v pretekli sezoni ter o načrtih za letošnjo. Skratka, člani zbora smo zadovoljni, v poznih večernih urah zapuščali prostor druženja, kljub temu, da nas je že naslednji dan čakal Šisernikov pohod na Kremžarico.                   E. Preglav
 
AKTIVNOSTI ZA MESEC MAREC 2019
17. 3. 2019  Jožefov pohod (avtobus), vodita Jože Hiter in Jože Dobnik
23. 3. 2019 242. nočno pohod na Bricnikov vrh, vodi Alojz Eršte
Dejavnost Mladi planinec: 23. 3. 2019 pohod na Sršenov vrh, 961 m
 
AKRIVNOSTI ZA FEBRUAR 2019
 8.2.2019  pohod na Kozji vrh (1383 m), vodita Vlasta Senica in Alojz Eršte
16.2.2019  241. Nočni pohod na Sv. Jernej, vodi Vlasta Senica
22.2.2019 zbor članov v avli OŠ Muta
23.2.2019 Šisernikov pohod na Kremžarico (1164 m), vodita Peter Valtl in Jože Hiter
Dejavnost Mladi planinec:  Predstavitev Gorske reševalne Maribor
 
ZBOR ČLANOV PD LIPNICA, 6.2.2019
Štirje člani PD Bricnik smo se udeležili tega zbora, ki je potekal v Kulturnem domu v Lipnici. Zbor je potekal po ustaljenem redu, ki ga vodi sama predsednica. V programu imajo tri aktivnosti skupaj z našim društvom.   MS
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JANUAR 2019:
2.1.2019, 24. Zimski pohod na Bricnikov vrh, 1017 m, vodi:Vlasta Senica in vodniki
5.1.2019, Zimska kulturna srečanja na Uršlji gori, 1696 m, vodita:Ivan Verčko in Igor Košir
19.1.2019, 240. pohod ob polni luni na Pernice, 1064 m, vodi: Ivan Verčko 
Dejavnost Mladi planinec: 2.1.2019, zimski pohod na Bricnikov vrh, 1017m, vodi: Andreja Senica 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA DECEMBER 2018:
9. 12. 2018: Volinjek, 886 m, osebni avtomobili,
vodita Vlasta Senica in Alojz Eršte
22. 12. 2018: 239. nočni pohod na Bricnik, 1017 m
vodi Peter Valtl
26. 12. 2018: 18. tradicionalni Štefanov pohod, vodi Jože Dobnik
Dejavnost Mladi planinec: izleti pod vodstvom mentorice Andreje Senica
Planinska skupina v vrtcu Muta: izleti z mentoricami vrtca
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA NOVEMBER 2018: 
4. 11. 2018: Donačka gora, 884 m, vodita Ivan Verčko in Andreja Senica
11. 11. 2018: izlet v neznano, avtobus. Vodi Ervin Skutnik
24. 11. 2018: 238.nočni pohod na Sv. Jernej, 1038 m. Vodi Ervin Skutnik
Mladi planinec in planinska skupina v vrtcu: izleti pod vodstvom mentorice Andreje Senica.
 
SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV V LIPNICI, 11.10.2018
11. oktobra smo se zbrali na vsakoletnem srečanju upravnih odborov pobratenih planinskih društev z Mute in Lipnice v Avstriji. Srečanje poteka izmenično, enkrat pri nas, drugič v Avstriji.  Tokrat smo si ogledali zanimiv muzej sanitarij v Lipnici. Žal fotografiranje eksponatov ni dovoljeno. Smo pa doživeli zanimiv, prijeten popoldan in večer, ki smo ju zaključili z večerjo v hotelu Römerhof.         E. Preglav
 
DELOVNA AKCIJA, 2.10.2018
...pri Ošlaku pod Bricnikom. Upajmo, zadnja v letošnjem letu. 
Razširili smo pot, ki jo je poškodoval majhen plaz in bi utegnila biti v zimskem času, ob večji količini snega nerodna za prehod. 
Obenem smo očistili tudi stopnice na strmem delu pred domačijo Ošlak. 
Upajmo, da bo do konca leta in v naslednjem obdobju narava prizanesljivejša do nas. Pa saj nam ni hudo, smo uigrana ekipa, delo nam gre dobro od rok. A bi bilo kljub temu bolje, da postorimo še kaj v naši planinski sobi. To, kar že nekaj časa načrtujemo.
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA OKTOBER 2018:
6. 10. 2018: Srečanje koroških planincev na Naravskih ledinah, vodi predsednica društva
14. 10. 2018: Krvavec, 1853 m, vodita Peter Valtl in Jože Hiter
20. 10. 2018: kostanjev piknik, Gortina, organizira Igor Košir
27. 10. 2018: 237. nočni pohod na Pernice, vodi Andreja Senica
Program dejavnosti Mladi planinec in planinska skupina v vrtcu Muta: individualni izleti s starši
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA SEPTEMBER 2018:
1. in 2. 9.2018: Slovenska planinska pot, vodita Andreja Senica in Igor Košir
9. 9. 2018: Trupejevo poldne, 1931 m, vodita Peter Valtl in Jože Dobnik
16. 9. 2018: sv. Pankracij nad Remšnikom, srečanje s planinci z obeh strani meje, vodi Peter Valtl
22. 9. 2018: 236. nočni pohod na Bricnik, 1017 m, vodi Vlasta Senica
17. - 23. 9.. 2018: Otok Hvar, organizator TA Balkanika
28. - 29. 9. : interno izpopolnjevanje vodnikov PD Bricnik Muta
30. 9.2018: 50 - letnica Koroške planinske poti, organizator MDO PD Koroške
 
OBNOVA OGRAJE NA POTI NA BRICNIK, 6.8.2018
Na razpotju poti do Glavarja in Žaucerja, kjer smo pred dnevi ponovno usposobili od lanskega neurja uničeno pot, smo danes, 6. 8. namestili novo ograjo in s tem izpolnili obljubo, da bo ta nameščena v kratkem, vsekakor pa še pred zimo. Torej, planinci in rekreativci, pot pod noge in veselo na Bricnik in naprej proti Jerneju.
Gorske kolesarje in krosarje pa prosimo, da nam pot ne uničujejo. Ograjo smo nameščali Srečko, Milan, Franc in Ernest.
 
PLANINSKA POT GLAVAR - BRICNIK IN ŽAUCER - BRICNIK KONČNO ODPRTA, 17.7.2018
Zakaj končno? Skupina gozdnih delavcev, ki jih je najel Avstrijec, lastnik dela gozda na Bricniku in pod njim je namreč šele danes, 17. 7. izvajala zadnja dela pri spravilu podrtih dreves, ki so nam onemogočala sanacijo in čiščenje poti. Tako smo ob medsebojnem sodelovanju, gozdarji s spravilom še zadnjih poškodovanih dreves, skupina planincev pa z obnovo poškodovane poti, pot zopet usposobili, da je normalno prehodna. Manjka le še zaščitna ograja na razpotju Žaucer - Glavar. Ta ograja pa bo prenovljena v naslednjih dneh. Nova pot pa je dovolj široka in je tudi brez ograje varno prehodna.
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA AVGUST 2018: 
11. 8. 2018: Dolomiti, avtobus, vodi Jože Dobnik z vodniki društva
24. 8. 2018: 235. nočni pohod na Jernej, vodi Ernest Preglav
26. 8. 2018: Rote Wand, 1505 m, izlet z OEAV Leibnitz, avtobus, vodita Preglav in Skuttnik
Program dejavnosti Mladi planinec: individualni izleti s starši, udeležba na lažjih društvenih izletih
Planinska skupina v vrtcu Muta: izleti s starši, lažji izleti v okviru društva
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JULIJ 2018:
7. in 8. 7. 2018: Triglavska jezera, vodi Vlasta Senica
21. in 22. 7. 2018: Slovenska planinska pot, vodita Andreja Senica in Igor Košir
28. 7. 2018: 234. nočni pohod na Pernice, vodi Jože Hiter
Skupina Mladi planinec in skupina v vrtcu: individualni pohodi s starši in mentoricami (med počitnicami)
 
ABRAHAMOVANJE 2018
Relativno dobra udeležba, deset slavljencev, ki so praznovali 50, 60, 70 in 80 letnico, kratek a domiseln in prisrčen kulturni program, prešerno razpoloženje s plesom ob živi glasbi. To so glavne značilnosti letošnjega abrahamovanja, ki se je odvijalo v gasilskem domu v Trbonjah. 
Začelo se je pred mnogimi leti na domačiji Ruš, takrat je praznovala naša pokojna Danica, zatem smo praznovali okrogle obletnice pri Knezu na Pernicah, pa na Jerneju, tudi na na lovski koči Radlje. Igrali so nam različni ansambli, najbolj pa se spominjamo ansambla Toneta Rusa.
Sproščeno vzdušje brez kančka nesoglasja ali medsebojnih napetosti, to je značilnost naših druženj, ki jih vsekakor nameravamo še nadaljevati.
Praznovanje je počastil s svojo udeležbo tudi župan občine g. Vošner s soprogo, sicer član našega društva.
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JUNIJ 2018
2. 6. 2018: abrahamovanje članov društva v družbenem domu v Trbonjah
16. 6. 2018: srečanje slovenskih planincev na Rogli, 1517 m, vodita Andreja in Vlasta Senica
24. 6. 2018: pohod ob občinskem prazniku, Pernice,  vodijo predsednica in vodniki društva, zaključek na Gortini
23. 6. 2018: Tromeja - Peč, 1508 m, vodita Jože Hiter in Peter Valtl
30. 6. 2018: 233. nočni pohod na Bricnik, 1017 m, vodi Alojz Eršte
Dejavnost Mladi planinec: Potočka zijalka - Olševa, 1929 m
Planinska skupina v vrtcu Muta: izlet na Pernice, 1059 m, zaključek
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAJ 2018
8. - 12. 5. 2018: Zahodna Bosna in rafting na Neretvi s TA Balkanika
13. 5. 2018: Ribniško Pohorje s planinci iz Leibnitza, vodita Preglav in Eršte
19. 5. 2018: Od doma na Uršljo goro, 1696 m, vodita Košir Igor in Verčko Ivan
26. 5. 2018: 232. nočni pohod na Jernej, 1038 m, vodi Jože Dobnik
Dejavnost Mladi planinec: Uršlja gora, 1696 m z vodnico Andrejo
Planinska skupina v vrtcu: izlet na Bricnik, 1017 m z mentorico Urško Miklavc
 
SANACIJA POTI DO SEDELNIKOVEGA SLAPA, 9.4.2018
Neurje, ki je divjalo lansko jesen na našem območju ter zima z obilico snega sta pustili posledice tudi na omenjeni poti. Uničen je bil most čez Sedelnikov potok pod slapom, poškodovana varovalna ograja in pot v zgornjem delu. 
Vso pot smo planinci na delovni akciji dne 9. aprila popravili in usposobili za obisk - izdelan je nov most, nameščena nova ograja, pot v zgornjem delu pa je razširjena in očiščena, poskrbeli smo tudi za boljše odvodnjavanje. Kljub vsemu pa obiskovalcem slapa priporočamo primerno obutev, predvsem pa previdnost, saj so tla zaradi razmočenega terena mokra in spolzka.                                                E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA APRIL 2018
2. 4. 2018:  izlet na velikonočni ponedeljek, vodita Vlasta Senica in Ivan Verčko
22. 4. 2018: ogled nahajališča avrikljev, vodnika Ervin Skutnik in Peter Valtl
28. 4. 2018: 231. nočni pohod na Pernice, odgovorni vodnik Igor Košir
program Mladi planinec: Košenjak nad Dravogradom, 1523 m - mentorica Andreja Senica
prorgram dejavnosti v vrtcu Muta: stari grad nad Radljami, mentorica Urška Miklavc
 
ZBOR ČLANOV DRUŠTVA, 23.2.2018
je potekaj organizirano, gladko, kot vsa leta doslej. Kljub nekoliko okrnjeni udeležbi zaradi obilice snega in ekstremno slabega vremena smo bili z obiskom zadovoljni, saj se je zbora udeležilo osemdeset naših članov in gostov. Pogrešali smo predstavnike iz planinskega društva iz Lipnice v Avstriji, ki so bili naši gostje vse od pričetka našega prijateljevanja, ki sega v leto 1995. Župan občine g. Mirko Vošner je v svojem govoru izpostavil našo skrb za ohranjanje narave, za skrb, ki jo posvečamo urejanju planinskih poti in naše skupne, gozdne učne poti ter vse večji, pozitiven vpliv planinske organizacije na okolje, v katerem živimo.
Predsednica in vsi vodje odborov so podali svoja poročila, gostje so se pohvalno izrazili o našem delu. Predsednik PD Radlje je pohvalil dobro sodelovanje med društvoma in tudi letos se nam obeta skupni izlet v Dolomite, ki se ga že vsi veselimo. Meddruštveni odbor je na zboru zastopal njegov podpredsednik Drago Horjak, ki pa že vseskozi priznava, da smo skupaj z društvom iz Mislinje najbolj delovni na Koroškem. 
Večer smo zaključili s prigrizkom in prijetnim druženjem, ki se je zavleklo v pozne večerne ure.                                                E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAREC 2018
3. 3. 2018: 229. nočni pohod na Jernej, vodi Peter Valtl
17. 3. 2018: Jožefov pohod, avtobus. Vodita Jože Dobnik in Jože Hiter
31. 3. 2018: 230. nočni pohod na Bricnik, vodi Ivan Verčko
Program dejavnosti Mladi planinec: Šteharski vrh nad Ravnami, mentorica Andreja
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA FEBRUAR 2018
3. 2. 2018: 228. nočni pohod na Pernice, 1059 m, vodi Ervin Skutnik
8. 2. 2018: Kozji vrh, 1383 m, pohod ob slovenskem kulturnem prazniku. Vodita Igor Košir in Ernest Preglav
23. 2. 2018: zbor članov društva v avli Osnovne šole Muta. Pričetek ob 18. uri.
24. 2. 2018: Šisernikov pohod na Kremžarico, 1164 m, vodita Vlasta Senica in Jože Dobnik
Program dejavnosti Mladi planinec: Pernice - Kozji vrh - mentorica Andreja
Planinska skupina v vrtcu Muta: obisk plezalne sstene. Mentorica Urška Miklavc.
 
ZBOR ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA LEIBINITZ - LIPNICA, 25.1.2018
Potekal je 24. 1. v Kulturnem centru v Lipnici. Od skupno 1718 članov, kolikor jih štejejo vključno s podružnico v Wildonu, jih je bilo prisotnih okrog 170 , kar je v primerjavi z dosedanjo udeležbo na njihovih zborih dobro. Zbora smo se udeležili štirje naši člani s predsednico na čelu.
 Operirajo z 90.000 evri dohodkov letno, izdatki pa so znašali
 za lansko leto 70.000 evrov. Glavni vir dohodkov predstavlja članarina. Leta 2016 so kupili kombi za potrebe društva, stroške krijejo s sponzorskimi sredstvi.
 Sam zbor je potekal neorganizirano, brez pravega dnevnega reda, pričel se je z zamudo. Vsaj kar se organiziranosti in točnosti tiče, smo dober korak pred njimi. Ozvočenje je slabo delovalo, dia predvajanje ni funkcioniralo. Vsaj večerja v obliki enolončnice za vse člane je potekala brez zapletov. Poznejše dogajanje pa nam ni poznano, saj smo se po njej poslovili.                                     E. Preglav
 
MILJE V SRCU, MUTA, 26.1.2018
Nadvse zanimivo predavanje pod gornjim naslovom smo imeli planinci PD Bricnik priliko videti v petek, 26. 1. v knjižnici Muta. Svetovni popotnik Dare Bencik iz Velenja nam je prikazal svoja popotovanja širom planeta Zemlja, ki jih je opravil z motorjem, s kolesom in še s čim. Njegova popotovanja so dokaz, da se da tudi z malo denarja videti mnogo, saj se je na poti, ko mu je zmanjkalo denarja, ukvarjal s priložnostnimi deli, a je kljub vsemu vztrajal in potoval, potoval...
Škoda le, da smo si predavanje ogledali samo planinci, čeprav je bilo namenjeno tudi ostalim krajanom, upokojenskemu društvu in invalidom.
Naš vodnik Jože Dobnik se je zelo potrudil s povabilom predavatelja in celotno organizacijo, za kar se mu planinci iskreno zahvaljujemo.
E. Preglav
 
TABLE Z OBVESTILOM O ZAPRTJU POTI
Dne 19. 12. 2017 smo naše člane in planinsko javnost obvestili o zaprtju dela naše krožne planinske poti na Pernicah, Jerneju in na Bricniku.
Dne, 5. 1. 2018 pa smo namestili še table na odseku poti proti Bricniku. Ta pot je po običajni, markirani trasi popolnoma neprehodna. Na Bricnik je možno priti od Žaucerja po markirani poti do izravnave, kjer se steza odcepi od kolovoza. Nadaljevati je treba po kolovozu, ki zavije levo, na izravnavi pa po vlaki naravnost navzgor in po ca 100 metrih smo na stari markirani poti, ki vodi od cerkve sv. Primoža, po kateri nadaljujemo do vrha. Vračamo se po isti poti, ki je krajša in manj strma od one, ki vodi od ali do cerkve. Od Glavarja na Bricnik pa po markirani poti zaradi natrpanosti s podrtimi drevesi, strmine in podrte ograje ni možno priti.
V naslednjih dneh bomo namestili enake table tudi na planinski poti na Pernice in nazaj. Tudi ta (markirana) pot je popolnoma neprehodna. Možno pa je na Pernice priti po "Jožini" poti, ki vodi od kmetije Kuhelnik diagonalno, skoraj v ravni črti proti Pernicam.
Pot Pernice - Bistriški jarek in Bistriški jarek - Jernej je do nadaljnjega normalno prehodna. Na novo smo postavili tudi od neurja? podrti kažipot pri Glavarju.
Franc Gostenčnik, markacijski odsek PD Bricnik
 
                                                                                                                                                                                                 LETO 2018
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
STANJE NA NAŠI PLANINSKI POTI NA DAN 18. 12. 2017
V preteklih dneh smo pregledali stanje na naši planinski poti po nedavnem vetrolomu in ugotavljamo naslednje:
- Jožina planinska pot Muta - Pernice (nemarkirano) je 
 normalno prehodna. V zgornjem delu je potrebna zimska oprema.
- markirana pot na Pernice od Kuhelnika do Napečnikovega 
 vrha je popolnoma neprehodna, Debelejša debla ležijo  vsevprek.
- markirana pot Pernice - Bistriški jarek je normalno prehodna, v 
 zgornjem delu je potrebna zimska oprema.
- markirana pot Bistriški jarek - Sv. Jernej je normalno prehodna 
 do poseke - ostrega ovinka v desno, ko se pot skoraj izravna, 
 dalje je na njej več podrtih dreves in je prehod možen le pod 
 njimi. Odžagali smo polomljene, štrleče veje. 
 - pot Sv. Jernej - Bricnik je normalno prehodna ob uporabi  zimske opreme.
- Pot Bricnik - Glavar ali Žaucer je popolnoma neprehodna 
 zaradi velikega števila podrtih dreves pred razcepom Glavar - 
Žaucer. Velik del zaščitne ograje je uničen. Pregledali bomo še 
 staro pot od cerkve sv. Primoža proti Bricniku, morda je manj  poškodovana.
Štefanov in novoletni pohod bosta verjetno potekala po spremenjenih trasah, o čemer vas bomo obvestili po elektronski pošti in s plakati. 
SANACIJA POTI BO MOŽNA ŠELE V POZNOPOMLADANSKEM ALI LETNEM ČASU, KO BODO ODSTRANJENA VSA DEBLA. TO LAHKO STORIJO LE LASTNIKI GOZDOV. 
Vse pohodnike prosimo za razumevanje.
 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JANUAR 2018
2. 1. 2018 : 23. zimski pohod na Bricnikov vrh, 1017 m,
vodi predsednica z vodniki društva
7. 1. 2018: 227. nočni pohod na Bricnik, 1017 m,
vodi Andreja Senica
6. 1. 2018: zimska kulturna srečanja na Uršlji gori, 1696 m,
vodita Ivan Verčko in Igor Košir
Dejavnost Mladi planinec: planinska delavnica v šoli, mentorica Andreja Senica
Planinska skupina v vrtcu Muta: ogled planinske sobe, mentorica Urška Miklavc
 
BRATI GORE, RADLJE, 8.12.2017
Prireditve pod tem naslovom so ob mednarodnem dnevu gora, 11. decembru potekale in še potekajo po vsej Sloveniji in ostalih alpskih deželah. 
 Pridružili smo se jim tudi planinci nekdanje občine Radlje. V krajevni knjižnici smo pripravili bogat kulturni večer ob branju planinske poezije, obujanju spominov z obiska gora, ob diaprojekciji pa smo v ozadju lahko ves čas občudovali posnetke naših članov, ki so prikazali lepote slovenskega gorskega sveta.
 Hvala nastopajočim; Špeli Ramšak, Lani Ladinek, Metodu Palko, Anki Pori ter Silvi in Alenki, ki so se potrudili in nam pričarali ta prijeten planinski večer. 
 Zahvala gre tudi naši predsednici Vlasti ter osebju knjižnice Radlje, ki so prireditev organizirale in jo izpeljale.                            E. Preglav
 
K 24, NAJTEŽJI KOROŠKI PLANINSKI IZZIV
Prikaz fotografij z duhovitimi komentarji s tega planinskega izziva - prehoditi vse koroške dvatisočake in še kakšnega vmes v 24. urah smo imeli v soboto, 18. novembra priliko videti planinski navdušenci širšega radeljskega območja v dvorani MKC v Radljah. Zbralo se nas je lepo število, skupno nekaj manj kot sto, od tega nas je bilo iz našega društva preko dvajset. 
Pot so poleti 2017 prehodili Stane Zlatinek, Drago in Irena Kure ter naš Igor Košir.
Iskrene čestitke! Omenimo pa naj. da sta doslej prehodila to pot tudi naša člana Ivan Verčko ter Franc Tertinek. Tudi njima čestitke.
Prikaz so člani ribniškega društva popestrili s kulturnim programom, v katerem je izstopal ansambel HOPLA s svojimi, posebej za ta večer izbranimi melodijami.
Hvala za njihov trud in vložen napor in za udeležence prijeten večer.                                          E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA DECEMBER 2017
2. 12. 2017: 226. niočni pohod na Jernej, 1038 m, vodi Vlasta Senica
26. 12. 2017: 17. tradicionalni Štefanov pohod po mučki planinski poti,
vodita Jože Dobnik in Alojz Eršte
Program dejavnosti Mladi planinec: pohod na Pikovo, vodi mentorica Andreja Senica
Program planinske skupine v vrtcu Muta: izlet z lučkami, mentorica Urška Miklavc in vodnica Andreja Senica
 
RAZSTAVA MINERALOV RADELJSKEGA OBMOČJA, 9.11.2017
V četrtek, 9. 11. 2017 smo se štirje člani našega društva udeležili odprtja razstave mineralov, najdenih na območju občine Radlje. Pripravili so jo iz bogate zbirke Zmaga Žorža, ki se že dolga leta ukvarja z raziskavo in zbiranjem mineralov. Otvorila jo je Alenka Verdinek s Koroškega pokrajinskega muzeja, bili smo deležni tudi kratkega kulturnega programa, po katerem je sledilo odprtje in zatem ogled razstave. 
 Posebej je predstavljeno tudi delo mladih na tem področju, prikazali so zanimivo delavnico poslikave kamnov. Otvoritve se je udeležilo lepo število krajanov in gostov od drugod. Navzoče je pozdravil tudi župan občine Radlje, mag. Alan Bukovnik.                                 E. Preglav
 
KOSTANJEV PIKNIK, 21.10.2017
V športnem parku Gortina se je 21. oktobra, kakor že nekaj let doslej, odvijal planinski piknik ob peki kostanjev, sladkem jabolčniku in mladem vinu. Vreme je bilo kot naročeno za takšne dejavnosti - prijetno toplo, brez vetra. A smo zgleda ujeli še zadnji dan, saj napovedujejo kratkotrajne padavine, predvsem pa ohladitev in sneg na okoli 1000 m. Udeležba je bila kar zadovoljiva, lahko bi rekli standardna, vzdušje pa prijetno.                  E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA NOVEMBER 2017
3. 11. 2017: 225. nočni pohod na Pernice, vodi Ernest Preglav
12. 11. 2017: izlet v neznano. Prevozno sredstvo: avtobus, vodi Jože Dobnik
Program dejavnosti Mladi planinec: izleti pod vodstvom mentorice Andreje Izak
Planinska skupina v vrtcu Muta: izleti pod vodstvom mentorice Andreje, predsednice društva in vzgojiteljic
 
SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV, 13.10.2017
Gostitelji vsakoletnega srečanja upravnih odborov planinskih društev Lipnica-Leibnitz in Bricnik Muta smo bili tokrat mi. 
 Dobili smo se pred občino na Muti, nakar smo se odpeljali v Libeliče, kjer smo si skupaj, s strokovnim vodenjem v nemškem jeziku najprej ogledali znamenito kostnico, pokopališče in farno cerkev. Sledil je ogled muzeja zgodovine kraja Libeliče .
 Nazadnje smo si ogledali še muzej - bogato zbirko kmetijskega orodja, ki so ga uporabljali kmetje v preteklosti.
 Zaključili smo z malico v gostilni Luršak na Muti, pa še 75. rojstni dan njihove predsednice smo proslavili.
 Srečanje je minilo v zelo prijetnem vzdušju, naši gostje so bili nadvse zadovoljni.    E. Preglav
 
DELA NA NAŠI KROŽNI PLANINSKI POTI IN NA POTI NA GRAŠIN, 2. IN 3.10.2017
Ker se bliža zima smo v dveh dneh opravili dve popravili, in sicer eno na gozdni učni poti, ki so jo pred meseci zlikovci skoraj uničili, saj so med ostalim odtujili klop na začetku poti. Bila je najdena daleč stran, v bregu nad Bistrico, na srečo nepoškodovana. Namestili smo tudi polovico novih opisnih tabel ob poti, ki so bile na silo odtrgane in odvržene neznano kam.
 Danes, 3. oktobra pa smo popravili od živine poškodovane stopnice pod Lubejem, da bo strmina pod kolovozom pozimi laže prehodna. Delo bi bilo hitro opravljeno, če se ne bi pripetilo nekaj nenavadnega, nepričakovanega. Tik pred izstopom na kolovoz so si v votlini pod drevesom ose naredile gnezdo in že po prvem udarcu s krampom smo bili napadeni z vseh strani. Kar nekaj časa je trajalo, da so se pomirile. Seveda brez pikov ni šlo in morali smo, zaradi varnosti pohodnikov, gnezdo uničiti. Z delom smo lahko nadaljevali šele čez kakšne pol ure. Vztrajali smo, delo smo dokončali in to je bila tudi zadnja delovna akcija na naši poti v letošnjem letu. Če ne bo kakšnega žledoloma ali obilice južnega snega, ki lomi drevje in naredi pot neprehodno.
E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA OKTOBER 2017:
6. 10. 2017: 224. nočni pohod na Bricnik, vodi Jože Hiter
7. 10.2017: srečanje koroških planincev na Smrekovcu, vodi predsednica ob pomoči vodnikov
15. 10. 2017: Menina planina, 1453 m, os. avtomobili,vodita Ervin Skutnik in Ivan Verčko
21. 10. 2017: kostanjev piknik na Gortini, Igor Košir in vodniki društva
Dejavnost Mladi planinec in plan. skupina v vrtcu: izleti pod vodstvom mentorice Andreje Izak
 
PPROGRAM AKTIVNOSTI ZA SEPTEMBER 2017:
9. 9. 2017: 223. nočni pohod na Jernej, 1038 m, vodi Alojz Eršte
24. 9. 2017: Martuljški slapovi, 1200 m, vodita Jože  Hiter in Peter Valtl
29. - 30. 9. 2017: interno izpopolnjevanje za društvene vodnike, Poštarski dom  pod Uršljo goro
8.9.2017 Skupina Mladi planinec.- OŠ Muta :Pohod z lučkami na Leše
planinska skupina v vrtcu Muta še nima programa
 
PODLO DEJANJE - POŠKODBE NA POTI GRAŠIN
Dne 22. septembra 2007 smo na željo in s sredstvi Občine Muta planinci PD Bricnik v sodelovanju z Zavodom za gozdove, enota Radlje predali namenu Gozdno učno pot, imenovano Grašin, po starem gradu nad Muto.
Vse od takrat dalje je pot več ali manj služila krajanom in obiskovalcem iz drugih krajev Slovenije kot učna, razgledna in rekreacijska pot, vmes so se vrstile tudi poškodbe poti. Nekaj tega so povzročila neurja, snegolomi in žledolomi.
Večina poškodb pa je nastala s strani nepridipravov, ki so lomili in uničevali table z napisi na posameznih točkah.
Pred nekaj dnevi pa se je zgodil vrhunec podlih dejanj. Poškodovana, polomljena, uničena in odvržena je večina omenjenih tabel. Na novo izdelana in postavljena klop na mestu, kjer pot preide v gozd proti staremu gradu pa je ukradena, odtujena.
Obiskali smo že vse tematske in učne poti v bivši občini Radlje, a takšnega primera še nismo videli nikjer, pa tudi o poškodovanju poti niso poročali. Torej prednjačimo pri takšnih nečednih dejanjih.
Predvidevamo, da so dejanje zakrivili mladi objestneži. Toda tudi ti objestneži bodo v bližnji prihodnosti dozoreli, se poročili, imeli otroke. In ko bodo ti otroci začeli opazovati in dojemati svet okoli sebe, ali bodo njihovi starši imeli toliko poguma, da jim bodo priznali, da smo na Muti nekoč imeli učno pot, pa so jo uničili ali pomagali uničiti. Po vsej verjetnosti ne.
Planinci skrbimo, da je pot vsako pomlad očiščena in sanirana od naravnih poškodb. Občina poskrbi za material, mi pa s prostovoljnim, neplačanim delom poskrbimo za vse ostalo. Dela opravljamo povečini upokojeni, starejši planinci, ki imamo pač nekaj več časa, kot krajani, ki so po službah.
Občina žal plača tudi poškodbe, ki jih povzročajo huligani. S tem pa smo vsi krajani prikrajšani za kakšen meter asfalta, za obnovo stanovanjske hiše v lasti občine, za igrala naših otrok..., saj gredo sredstva za saniranje iz proračuna občine.
Tiste, ki ste dejanje zakrivili lepo prosimo, prenehajte s tem. Nekoč bodo imena prišla na dan in če imate vsaj malo vesti, vas bo sram. Morda, morda pa boste za to tudi kaznovani. Kaznovani s strani pristojnih organov, še huje pa bo, če vas bo kaznovala narava, ki je krut a najbolj pravičen sodnik.
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA AVGUST 2017:
12. 8. 2017: Dolomiti - avtobus, vodita Rudi Ambrož in Jože Dobnik
20. 8. 2017: izlet z OEAV Sektion Leibnitz - Velika planina, 1666 m, E. Preglav in V. Senica
5. 8. 2017: 222. nočni pohod na Penice, 1059 m, vodi Jože Dobnik
Dejavnost Mladi planinec: pohodi s starši, udeležba na društvenih izletih
Planinska skupina v vrtcu Muta: individualni izleti s starši
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JULIJ 2017:
2. 7. 2017: Soriška planina - 1609 m, zamenjava z Martuljškimi slapovi,
ki bodo v programu meseca septembra, vodita Peter Valtl in Jože Hiter, avtobus
23. 7. 2017 - KOŠUTICA, prevoz kombi, vodi Igor Košir 
8. 7. 2017: 221. nočni pohod na Bricnik, vodi Igor Košir
Dejavnost Mladi planinec: individualni izleti s starši ali z društvom
Planinska skupina v vrtcu Muta: individualni izleti s starši.                    E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JUNIJ 2017:
9. 6. 2017: 220.nočni pohod na Jernej. Vodi Ivan Verčko
10.- 11. 6 . 2017:  Slovenska planinska pot, 3. del, vodita Andreja Izak in Ervin Skutnik 
17. 6. 2017: pohod ob občinskem prazniku. Vodi predsednica Vlasta ob pomoči ostalih vodnikov
Program dejavnosti mladi planinec: pohod do planinskega doma Pikovo, vodi mentorica Andreja
Planinska skupina v vrtcu Muta: individualni izleti s starši pod mentorstvom vodnikov
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAJ 2017:
13. 5. 2017: 219. nočni pohod na Pernice, vodi Peter Valtl
10. - 14. 5. 2017: po planinah zahodne Bosne, organizator TA Balkanika
20. 5. 2017: od doma na Uršljo goro, vodita Igor Košir in Ivan Verčko
27. 5. 2017: abrahamovanje članov društva, gasilski dom Trbonje
28. 5. 2017: izlet na Dobrač, 2166 m, avtobus, s PD Lipnica, vodita Preglav in Hiter
Dejavnost Mladi planinec: pohod na Uršljo goro, mentorica Andreja Izak
Planinska skupina Vrtec Muta: pohod v neznano - presenečenje
 
NOVE KLOPI NA GOZDNI UČNI POTI GRAŠIN, 26.4.2017
Opravili smo še zadnje načrtovano delo pred pričetkom glavne planinsko - turistične sezone. Zamenjali smo dotrajane klopi z novimi na razglediščih na naši učni poti. Upajmo, da bodo nove, impregnirane, zdržale več časa kot dosedanje. 
Želimo pa tudi, da bi bila pot bolj obiskana, da bi krajanom res služila predvsem kot rekreacijska pot, obiskovalcem od drugod pa kot učna in poučna.
Zahvaljujemo se Jožici in Francu Šrajner za prevoz klopi, za pomoč pri delu ter za okusno malico po zaključku dela.              E. Preglav
 
DELA NA JOŽINI POTI POD RAVNIKOM, PERNICE, 20.4.2017
S popravilom oziroma obnovo dotrajanih stopnic pod Ravnikom smo končali letošnjo obnovo naše krožne planinske poti. Pred poletnimi neurji, ki nam bodo sigurno pripravila kakšno presenečenje, da nam ne bo dolgčas. Na delu smo bili Vlasta in Milan Senica ter moja malenkost.
Ostane nam le še popravilo dela Gozdne učne poti na stari grad, kjer je treba zamenjati popolnoma uničene klopi, pot samo, predvsem stopnice, pa sta že obnovili in očistilii družini Ravnjak in Senica.                    E. Preglav
 
DELOVNA AKCIJA; ČIŠČENJE  GOZDNE UČNE POTI NA GRAŠIN, 13.4.2017
Pred začetkom glavne pohodniške sezone so planinci PD Bricnik Muta očistili  in uredili pot na Grašin. Še posebej je bil poraščen del poti pri tablici št. 13, kjer je lep pogled po Dravski dolini. Čaka nas še namestitev novih klopi, za počitek, katere bo priskrbela Občina Muta.    ms   
 
DELOVNA AKCIJA , dne 10.4.2017
Danes, 10. aprila smo se lotili že nekaj časa načrtovanega in potrebnega saniranja stopnic na naši planinski poti pri Ošlaku, pod cerkvijo sv. Primoža.
Stopnice so bile poškodovane, predvsem pa na določenih mestih previsoke. Od prejšnjih 20 stopnic jih je sedaj 30, trpežen akacijev les je prispevala družina Senica.
Delo smo izvršili kvalitetno, morebitne reklamacije pa lahko posredujejo samo člani našega društva, ki so bolj prizadevni od ekipe, ki je dela izvajala.
Hvala g . Ošlaku za prispevano pijačo med izvajanjem del.                                   E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA APRIL 2017:
1. 4. 2017: Logaška planinska pot, osebni avtomobili. Vodita Igor Košir in Jože Hiter.
8. 4. 2017: 218. nočni pohod na Bricnik, vodi Ervin Skutnik.
17. 4. 2017: izlet na velikonočni ponedeljek, osebni avtomobili. Vodita Vlasta Senica in Ernest Preglav.
Program Mladi planinec: Koroška planinska pot - Pristov na Lešah, mentorica Andreja.
Planinska skupina v vrtcu Muta: pohod na Bricnikov vrh.
 
ZBOR ČLANOV DRUŠTVA 2017, 24. 2. 2017
Udeležba kljub šolskim počitnicam in s tem odsotnosti otrok in njihovih staršev presenetljivo dobra. Pričelo se je s kulturnim programom, ki ga je pripravila Meta Ladinek, sledila so poročila predsednice, nadzornega odbora, vodij odsekov. Vse skupaj se je kar malce zavleklo, a kaj, saj imamo ob vsej naši dejavnosti tudi kaj povedati in pokazati. Izjave gostov so bile več kot pohvalne, kar nam bo dalo zagon za delo tudi v bodoče. 
 Zbor smo zaključili ob zakuski, poklepetali smo z udeleženci in gosti ter delali načrte za prihajajočo sezono planinarjenja.     E. Preglav
 
Zbor članov PD Bricnik Muta v OŠ na Muti. Člani so se zbrali v velikem številu in pregledali delovanje društva za lansko leto, se seznanili s financami društva in sprejeli smernice za nadaljnje delo. Predsednica društva Vlasta Senica, ki vodi društvo že nekaj let, je nanizala uspehe društva, ki jih ni bilo malo. Še posebej so bili pohvaljeni njihovi markacisti, ki imajo vzorno urejene planinske poti, zato so s strani Odbora za planinske poti pri MD PD Koroške prejeli posebno priznanje. Društvo pa se lahko pohvali tudi dobrim sodelovanjem z Osnovno šolo, kjer skupaj z mentorjem vzgajajo mlade planince.            Predsednik MDO Koroška,  Tovšak Mirko
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAREC 2017:
11. 3. 2017: 217. nočni pohod na Jernej, vodi Andreja Izak
18. 3. 2017: Jožefov pohod, avtobus, vodita Jože Hiter in Jože Dobnik
Program dejavnosti Mladi planinec: pohod na Rdeči breg, vodnica Andreja
Planinska skupina v vrtcu Muta: pohod po gozdni poti Radlje ob Dravi
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA FEBRUAR 2017:
8. 2. 2017: pohod na Kozji vrh ob slovenskem kulturnem prazniku, vodita I. Košir in V. Senica
11. 2. 2017: 216. nočni pohod na Pernice, vodi Vlasta Senica
Planinska dejavnost mladi planinec: planinska delavnica v šoli, mentorica Andreja Izak
24. 2. 2017: ZBOR ČLANOV DRUŠTVA v avli Osnovne šole Muta
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JANUAR 2017:
2. 1. 2017: 22. novoletni pohod na Bricnikov vrh, vodijo predsednica in vodniki društva
13. 1. 2017: 215. nočni pohod na Bricnikov vrh, 1017 m, vodi Ernest Preglav. PRESTAVLJENO NA 14. 1. ZARADI MOČNEGA SNEŽENJA!
7. 1. 2017: zimska kulturna srečanja na Uršlji gori, vodita Verčko in Preglav. Odhod 0b 7. uri izpred občine Muta.
Planinska skupina Mladi Planinec: zimski pohod na Bricnikov vrh, mentorica Andreja
Planinska skupina v vrtcu: pohod z lučkami ob polni luni: predsednica in mentorica Andreja
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA DECEMBER 2016:
10. 12. 2016: 214. nočni pohod  na Sv. Jernej od karavle v Bistriškem jarku, vodi Jože Hiter
18. 12. 216: Pernice - Kozji vrh ali Gortina - Kozji vrh 
26. 12. 2016: 16. tradicionalni Štefanov pohod po mučki planinski poti, Eršte Alojz in Dobnik Jože
december 2016 - program Mladi planinec: pohod na Rdeči breg - Koroška planinska pot, mentorica Andreja
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA NOVEMBER 2016:
6. 11. 2016: pohod Eibiswald-Muta, kombi, os. avtomobili. Vodita Peter Valtl in Jože Hiter
12. 11. 2016: 213. nočni pohod na Pernice, vodi Alojz Eršte
13. 11. 2016: izlet v neznano, avtobus. Vodi Vlasta Senica
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA OKTOBER 2016:
30. 9. - 1. 10. 2016: interno izpopolnjevanje društvenih vodnikov, Naravske Ledine
2. 10. 2016: udeležba na odprtju škorjanke na Črnem vrhu, PD Mislinja, izhodišče koča Pesnik, vodi Vlasta Senica
9. 10. 2016: Velika Zelenica, Veliki vrh, (2114, 2110 m), osebni avtomobili, vodita Ervin Skutnik in Vlasta Senica
15. 10. 2016: 212. nočni pohod na Bricnik, vodi Jože Dobnik
oktober 2016: pohod skupine Mladi planinec na Košenjak, vodi mentorica Andreja Izak
 
NOVA KLOP NA KOZJEM VRHU, 21.9.2016
Na najvišjem vrhu občine Muta, to je KOZJI VRH (1383m)  nad Pernicami,  smo planinci PD Bricnik Muta postavili še manjšo klop za počitek utrujenim pohodnikom, ali odložitev težkih nahrbtnikov. Glavni akterji: Franc, Milan, Igor in Gorazd.    MS 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA SEPTEMBER 2016:
3. 9. 2016: Viš, 2666 m, Italija, vodita Igor Košir in Jože Hiter, prevoz z osebnimi avtomobili
10. 9. 2016: 35. srečanje koroških planincev pri Domu na Peci, vodijo vodniki društva
11. 9. 2016: Sv. Pankracij - srečanje s planinci iz Avstrije, Ožbalta,  Radelj in Mute
17. 9. 2016: 211. nočni pohod na Jernej, vodi Igor Košir
september 2016: pohod mladih planincev OŠ Muta na Peco
30. 9. - 1. 10. 2016: interno izpopolnjevanje vodnikov društva                                                                                                                                         E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA AVGUST 2016:
13.-14. 8, 2016: Dolomiti, Italija, prevoz z avtobusom, skupaj s PD Radlje. S strani PD Bricnik Muta vodijo Dobnik, Hiter in Valtl. Natančen cilj izleta bo razviden iz plakatov, člani pa ga boste dobili tudi v elektronski obliki. 
20. 8. 2016: nočni pohod na Pernice, vodi Ivan Verčko.
Skupina Mladi planinec: zaradi počitnic ne načrtuje programa. Pohodi so individualni, s starši ali v okviru društva.
Planinska skupina v vrtcu Muta: med počitnicami se aktivnosti vršijo v spremstvu in vodstvu staršev in mentorjev društva.                                 E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JULIJ 2016:
3. 7. 2016: pohod na Snežnik, 1796 m, vodita Ernest Preglav in Peter Valtl, avtobus. Pohod bomo izvedli skupaj s planinskim društvom iz Leibnitza v Avstriji.
9. - 10. 7. 2016: pohod na Triglav, 2864 m, vodita Vlasta Senica in Andreja Izak. 
16. 7. 2016: 209. nočni pohod na Bricnik, vodi Peter Valtl.
Zaradi šolskih počitnic planinski skupini v vrtcu in na osnovni šoli nimata predvidenih aktivnosti. Otroci se bodo izletov udeleževali skupaj s starši.
Prav tako so zaradi dopustov aktivnosti društva nekoliko skromnejše. Zato pa bo več individualnih izletov in obiskov gora.
 
Ernest Preglav
 
GLAVARJEVA SMREKA
Počasi raste smreka, pa hitro se poseka (slovenski pregovor).
 
Postavljeni so kažipoti do Glavarjeve smreke. Našli jo boste v neposredni bližini poti na naš Bricnik, od nje je oddaljena le borih 20 metrov. 
Smreka je po meritvah v letu 1997 merila v višino 46 m, njen obseg pa je znašal 315 cm, raste na nadmorski višini okrog 900 m. Kar je ne uvršča med najdebelejše in najvišje v Sloveniji, saj je Sgermova smreka v naši neposredni bližini, v Orlici, visoka kar 61,8 m, njen premer pa je 113 cm, raste na nadmorski višini 550 m. Uvrščajo jo na drugo ali tretje mesto med evropskimi smrekami.
Spada pa Glavarjeva smreka, ki naj bi sedaj merila v višino 48 m, njen obseg pa naj bi bil 350 cm, vsekakor med naše naravne znamenitosti, o čemer priča tudi objava v reviji Viharnik štev. 6/98, črno beli posnetek smreke pa je nastal 12. 2. 1997. Če ste namenjeni na Bricnik, si jo oglejte!      E. Preglav
 
SPREMEMBA NA SV. JERNEJU, 9.6.2016
Danes, 9. junija smo na Sv. Jerneju montirali že nekaj časa načrtovano skrinjico za vpisno knjigo naše planinske poti. Torej se po novem kontrolni žig naše planinske poti, vpisna knjiga in žig KPP nahajajo v skrinjici na panoju za kolesarsko pot, poleg lipe in mize s klopjo, kjer boste v bodoče žigosali kartončke.
S prestavitvijo vpisne knjige ne bo več težav, če pri Primožu nikogar ne bo doma, saj bo ta dostopna vse dneve in ob vsakem času.           E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JUNIJ 2016
4. 6. 2016:  abrahamovanje članov društva, gasilski dom Trbonje 
11. -12. 6. 2016: slovenska planinska pot  3. del, vodita Andreja Izak in Ervin Skutnik
17. 6. 2016: 208. nočni pohod na Jernej, vodi Ervin Skutnik
18. 6. 2016: občinski praznik, pohod na Pernice, vodi predsednica društva
junij 2016:  pohod na Peco z ogledom votline kralja Matjaža (program Mladi planinec, vodi Andreja Izak)
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAJ 2016
15. 5. 2016: Izlet na Golico 2142 m, s sedla Weinebene z OEAV Sektion Leibnitz, vodita Preglav in Skutnik - SPREMEMBA!
21. 5. 2016: Od doma ana Uršljo goro, 1696 m. Vodita Ivan Verčko in Igor Košir
20. 5. 2016: 207. nočni pohod na Pernice, 1059 m, vodi Andreja Izak
maj 2016: nočni pohod za mlade planince OŠ Muta, vodi Andreja Izak
maj 2016, planinska skupina v vrtcu Muta: pohod v neznano - presenečenje, pripravlja Andreja Izak
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA APRIL 2016
10. 4. 2016:  Brinjeva gora, 723 m, vodita Igor Košir in Ivan Verčko. Prevoz do izhodišča z osebnimi avtomobili.
23. 4. 2016: 206. nočni pohod na Bricnik, 1017 m, vodi Vlasta Senica.
29. - 30. 4. 2016: od doma na Triglav, 2. del, vodita Igor Košir in Ivan Verčko.
Program mladi planinec: pohod na Šteharski vrh, 1018 m, izhodišče Ravne na Koroškem.
Program dejavnosti planinske skupine v vrtcu Muta: pohod na Bricnikov vrh.
 
ZBOR ČLANOV PD BRICNIK, 26.2.2016
V petek, 26. 2. 2016 je v holu Osnovne šole Muta potekal zbor članov PD Bricnik. Udeležba je bila zaradi številnih drugih aktivnosti naših članov malo skromnejša, vendar smo v primerjavi z drugimi društvi lahko še vedno zelo zadovoljni. 
Analiza dela in finančni obračun za leto 2015 - vse skupaj je morda res malo dalje trajalo, vendar smo v lanskem letu naredili veliko, saj smo med ostalim praznovali tudi 20-letnico delovanja našega društva. Pa se ni nihče pritoževal, vsi prisotni smo z zanimanjem sledili poročilom. Ker je leto 2016 volilno leto, smo izvedli tudi rahlo zamenjavo v organih društva in prepričani smo, da bo delo tudi v bodoče dobro potekalo. 
Na koncu je bilo podeljenih tudi nekaj priznanj, prisotni so lahko dobili glasilo društva, ki ga izdamo enkrat letno. Sledila je malica in ob prijetnem klepetu smo se v holu zadržali kar dolgo v noč.          E. Preglav
 
20. redni zbor članov Planinskega društva »BRICNIK« Muta
v petek, dne 26. februarja 2016, ob 18. uri v avli osnovne šole Muta.
Predlog dnevnega reda:
1. Pozdrav in kulturni program
2. Izvolitev delovnega predsedstva:
   - predsednika                                         
   - zapisnikarja                                          
   - dveh overovateljev                                
   - dveh preštevalcev                                    
3. Poročila:
    - predsednice
    - blagajničarke
    - predsednika nadzornega odbora
    - načelnika vodnikov
    - načelnika markacistov
    - vodje mladinskega odseka
    - varuha gorske narave
4. Ugotovitev sklepčnosti
5. Razprava po poročilih
6. Razrešnica dosedanjim odborov in volitve v nov upravni odbor, nadzorni  odbor in častno razsodišče
7. Plan dela in finančni načrt društva za leto 2016         
8. Podelitev priznanj 
9. Pozdrav in beseda gostov
10. Razno                                                           
  Predsednica:       Vlasta Senica 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAREC 2016
17. 3. 2016: 205. nočni pohod na Jernej, 1038 m, vodi Ernest Preglav. Pohod smo zaradi številnih drugih dogodkov prestavili s petka na četrtek.
                      O podrobnostih boste obveščeni na plakatih in po elektronski pošti.
19. 3. 2016: Jožefov pohod, vodita Jože Dobnik in Jože Hiter. O podrobnostih boste obveščeni s plakati in po elektronski pošti.
18.3.2016 :  Izlet na velikonočni ponedeljek, avtobus! Vodnika: Vlasta Senica in Preglav Ernest
Program mladi planinec: Sršenov vrh in Ožbalt elektrarna.
Planinska skupina v vrtcu Muta: pohod po gozdni učni poti na Pistrov grad nad Vuzenico.
 
PLANINSKA SKUPINA BRICNIKOVI ŠKRATJE V PLANINSKI SOBI, 17.2.2016
V sredo, 17. februarja  je 11 otrok z vrtca obiskalo planinsko sobo PD »Bricnik« Muta. Otroci so z  začudenjem opazovali slike in fotografije s planinskimi motivi. Seznanili smo jih s planinsko opremo, ki jo potrebujemo poleti in pozimi v gorskem svetu. Na koncu so dobili list papirja na katerem je bil narisan planinec, ki so ga morali pobarvati in odnesli domov za spomin. 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA FEBRUAR 2016
 
  8. 2. 2016: pohod Bistriški jarek - Jernej - Lovrenc - Pušnikov mlin - Jernej - Bistriški jarek, vodi E. Preglav
19. 2. 2016: 204. nočni pohod na Pernice, 1059 m, vodi Jože Hiter
13. 2. 2016: 28. zimski pohod na Peco, 2126 m, vodita Jože Hiter in Jože Dobnik, zaradi napačno preejetih podatkov - popravek!
26. 2. 2016: zbor članov društva v avli OŠ Muta
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JANUAR 2016
 
2. 1. 2016:   21. zimski pohod na Bricnikov vrh, 1017 m, vodi predsednica z vodniki društva
9. 1. 2016:   udeležba na zimskih kulturnih srečanjih na Uršlji gori, vodita Ivan Verčko in Alojz Eršte
23. 1. 2016: 203. nočni pohod na Bricnik, vodi Alojz Eršte
Program aktivnosti društva za celotno leto 2016 je izdelan tudi v elektronski obliki in ga člani društva dobite na vaše e-maile.
 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA DECEMBER 2015
 
13. 12. 2015: pohod Bistr. jarek - Jernej - Sv. Lovrenc - prelaz Radelj, vodi Ernest Preglav, os. avtomobili
24. 12. 2015: nočni pohod na Pernice, polnočnica v cerkvi Sv. Simona, vodi Jože Dobnik
26. 12. 2015: 15. tradicionalni Štefanov pohod po mučki planinski poti, vodita Alojz Eršte in Jože Dobnik
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA NOVEMBER 2015
 
8. 11. 2015: izlet v neznano, avtobus. Vodi Alojz Eršte.
15. 11. 2015: pohod na Sobote v Avstriji, vodita Vlasta Senica in Andreja Izak
28. 11. 2015: 201. nočni pohod na Jernej, vodi Igor Košir
 
Vodniki smo na seji dne 15. 10. pripravili osnutek programa pohodov za leto 2016. Do konca oktobra
bo poslan vsem članom v elektronski obliki, razviden pa bo tudi s plakatov, ki jih bomo razobesili na običajnih mestih.
V začetku novembra boste lahko podali svoje pripombe ali dodatne predloge.
 
 
KOSTANJEV PIKNIK, 10.10.2015
Po vrnitvi z Olševe, kamor smo pospremili mlade planince iz Osnovne šole Muta nas je čakal še kostanjev piknik, ki so ga zopet pripravili (kdo pa drugi) planinci iz Gortine. Sprva je zaradi slabega vremena kazalo bolj klavrno, proti šestnajsti uri pa je bilo udeležencev vse več, končna cifra se je ustavila tam nekje pri petdeseti.
Za veselo razpoloženje je poskrbel ansambel - trenutno še brez imena - ki nas bo razveseljeval tudi na izletu v neznano v začetku novembra.
Naslednjo nedeljo pa zopet na Olševo, tokrat od Sv. Duha nad Solčavo, mimo Potočke zijalke na Obel kamen in po grebenu do glavnega vrha - Govce. Bodite zraven!
E. Preglav 
 
SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV, 9.10.2015
V petek, 9. oktobra smo povabili upravni odbor planinskega društva - OEAV Leibnitz na vsakoletno srečanje. Tokrat smo si ogledali grad Bukovje pri Dravogradu, njegovo bogato, lepo obnovljeno notranjost, še prej pa smo se sprehodili po zelenjavnem vrtu, v katerem društvo AJDA prikazuje biodinamični način vrtnarjenja ter drevesne vrste, ki uspevajo na našem območju. Zanimiva je tudi grajska knjižnica z ogromnim številom knjig in revij domačega zbiratelja. Ogledali smo si tudi film o kratki vojni za Slovenijo ter odhodu jugoslovanske vojske s tukajšnjega območja.
Po končanem ogledu gradu smo se sprehodili še po novem dravograjskem mostu, ki bo služil kolesarjem in pešcem ter vse skupaj zaključili z večerjo v gostišču Kašman. Gostje so bili navdušeni, z videnim zelo zadovoljni. Poslovili so se z izročitvijo priložnostnega darila naši predsednici Vlasti. Naslednje leto bo gostitelj njihovo društvo,       E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA OKTOBER 2015
2.  - 3. 10. 2015: interno izpopolnjevanje vodnikov - koča pod Kremžarjevim vrhom
4. 10. 2015: pohod iz Pernic do sv. Urbana, po maši odkritje obeležja na Kozjem vrhu, 1383 m, najvišjem vrhu v občini Muta
9. 10. 2015: srečanje upravnih odborov PD Bricnik in OEAV Leibnitz
10. 10. 2015: kostanjev piknik za člane društva, organizirajo vodniki
18. 10. 2015: Olševa - Obel kamen in Govca, osebni avtomobili, vodita Ervin Skutnik in Ernest Preglav
24. 10. 2015: 200. nočni pohod na Bricnik, 1017 m, vodi predsednica društva
 
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA SEPTEMBER 2015
12. 9. 2015: 35. srečanje koroških planincev, Grmovškov dom na Kopah. Natančen program bo posredovan s plakati in po elektronski pošti članom
13. 9. 2015: Rogatec in Lepenatka, 1557 in 1425 m, vodita Andreja Izak in Jože Hiter, os. avtomobili
26. 9. 2015: 199. nočni pohod na Jernej, vodi Peter Valtl
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA AVGUST 2015
1. 8. 2015:   197. nočni pohod na Bricnik, vodi Andreja Izak
9, 8, 2015:    MONTAŽ, 2753m, z osebnimi avtomobili. vodita Ivan Verčko in Igor Košir
15. 8. 2015:  DOLOMITI - Italija, prevoz z avtobusom. Vodijo Dobnik, Hiter in Valtl.
28. 8. 2015:  198. nočni pohod na Pernice, vodi Ervin Skutnik
30. 8. 2015:   KEESKOPF, 3081 m. Prevoz z avtobusom, vodita Ivan Verčko in Peter Valtl
 
IZLET DRUŠTVA V VISOKE TATRE - SLOVAŠKA, 25. - 29. 7. 2015
Po programu za leto 2015 smo med 25. in 29. julijem že drugič odpotovali v Visoke Tatre na Slovaškem, tokrat nas je zanimal zahodni del. Kot izhodišče za ture smo tudi sedaj imeli Tatransko Lomnico, kjer smo v hotelu Titris bivali vse dneve našega kratkega dopusta. Program pohodov sta vodnika Ivan in Jože zaradi slabega vremena nekoliko spremenila in smo prvi dan našega bivanja na Slovaškem izkoristili za ogled Zakopanov, znanega turističnega središča na Poljskem, za kar smo imeli pred dvema letoma premalo časa. Naslednji dan, to je 27. julija smo se podali na najdaljšo turo, na Krivan, 2494 m. Vreme nam je sprva dobro služilo, a že kmalu po sestopu z vrha je začelo deževati, nakar nas je dež spremljal vse do vrnitve v dolino. 
Za zadnji dan našega bivanja  na Slovaškem nam je ostal še vrh Prednje Solisko. Tega dne nam je vreme prizaneslo, v hotel smo se vrnili suhi in zgodaj popoldne tako, da nam je ostalo še nekaj časa za kopanje. Izkoristilli smo vse ugodnosti, ki so nam pripadale in naslednji dan, 29. julija smo se zadovoljni preko Bratislave in Dunaja vrnili domov. 
Izlet nam je kljub ne najboljšemu vremenu zelo dobro uspel, vse načrtovano smo izvedli, za kar gre največja zasluga našima vodnikoma Ivanu in Jožetu tako pri izbiri ciljev, kakor tudi pri sami izvedbi tur, ki so potekale brez zapletov, oba vrhova smo skoraj polnoštevilno osvojili in dne 29. 7. smo se v večernih urah zelo zadovoljni, prijetnio utrujeni vrnili domov.
Še enkrat hvala obema vodnikoma za trud, za posrečeno izbiro ciljev in odlično izvedbo celotnega dopusta.       E. Preglav
 
20 LET PD BRICNIK MUTA
V okviru praznika občine Muta, ki je potekal v dneh od 14. do 21. junija smo tudi planinci našega društva obeležili naših 20 let obstoja. Društvo je sicer bilo uradno ustanovljeno 24. novembra 1995, vendar smo se, tudi na željo občine priključili ostalim društvom, ki so praznovala in obletnico obeležili nekoliko prej.
Slovesnost je potekala v petek, dne 19. junija v slavnostno dekorirani avli Osnovne šole Muta. 
Po uvodnem govoru predsednice Vlaste Senica je najprej nastopil MePZ Zvon z nekaj pesmimi, primernimi jubileju. Sledila je točka mladih baletk, navdušil nas je tudi nastop domačega narodnozabavnega ansambla Rudija Breznika. Dva mlada planinca - harmonikaša sta razvnela prisotne z nekaj poskočnimi. Tudi planinci iz Osnovne šole Muta so pod mentorstvom naših dveh kulturnih animatork uprizorili šaljiv dogodek na račun planincev. 
Župan občine Muta je v svojem govoru zelo pohvalno orisal našo prehojeno 20-letno pot in obljubil vso podporo pri našem nadaljnjem delu. Pozdravili so nas tudi predstavniki številnih planinskih društev Koroške in planinci pobratenega planinskega društva iz Lipnice v Avstriji. V imenu Planinske zveze pa je spregovoril vodja MDO Koroške  Mirko Tovšak, ki je ob zaključku podelil tudi priznanja najzaslužnejšim članom društva. 
Slavnostni dogodek smo zaključili v šotoru na igrišču Osnovne šole, kjer smo ob zvokih domače godbe na pihala in pogostitvi na račun občine zaokrožili prijeten večer. 
Na obletnico smo se pripravljali že vse od začetka letošnjega leta. Glavna naloga je bila izdaja zbornika ob 20-letnici, v katerem je opisano vse naše delo od nastanka društva dalje in je bil dan na razpolago vsem našim članom in gostom. Tudi vodnik po naši planinski poti je doživel novo izdajo v formatu, primernem za v žep ali nahrbtnik. Povsem smo obnovili našo planinsko pot, ki poteka po obronkih občine. Še gozdna učna pot, ki je v naši oskrbi, je, kakor vsako leto pred turistično sezono, doživela prenovo.
Ob vsem naštetem pa vestno izpolnjujemo naloge, ki smo si jih za letošnje leto zadali. Vsi odseki, od vodniškega, naravovarstvenega in markacijskega  dobro delujejo, Zadnji dve leti smo zelo uspešni tudi na Osnovni šoli in v vrtcu, predvsem po zaslugi naše mlade vodnice-mentorice.
Skratka, naša značilnost je kontinuiteta dela, brez nihanj vse od nastanka našega društva in tako nameravamo nadaljevati tudi v prihodnje.
                     Ernest Preglav                                                   Muta, 19.6.2015
 
PRAZNOVANJE 20. OBLETNICE DRUŠTVA JE ZA NAMI
Na kratko: dobra udeležba članov društva, kakor tudi gostov. Obilica nastopajočih s kvalitetnimi in zanimivimi zabavnimi programi, podelitev priznanj najzaslužnejšim članom društva, na koncu pa pogostitev vseh članov, nastopajočih in povabljenih v šotoru na igrišču Osnovne šole ob poslušanju koncerta Godbe na pihala Muta.
Članom in gostom je bil dan na razpolago zbornik s pregledom delovanja društva v preteklih 20. letih. Izdan je tudi novi vodnik po naši planinski poti.
Več pa povedo fotografije v priponki.     E. Preglav
 
ABRAHAMOVANJE 2015
Kljub nekoliko slabši udeležbi in le enem slavljencu je abrahamovanje v Trbonjah prav lepo uspelo. Razpoloženje je bilo dobro kot vedno, program izviren in postrežba solidna. Tudi muzikanta sta uspela ves čas držati družbo v miganju. Pleše pa se na naših zabavah itak od začetka do konca. Zadnji udeleženci smo odšli domov okrog enajste ure.  V naslednjem letu bomo vsekakor nadaljevali, kandidati so se že najavili. Morda le v nekoliko spremenjeni obliki.       E. Preglav
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JULIJ 2015
4. 7. 2015: 196. NOČNI POHOD NA JERNEJ, 1038 M,  vodi Vlasta Senica
25. - 29. 7. 2015: TATRE - SLOVAŠKA, ZAHODNI DEL, avtobus, vodita Ivan Verčko in Jože Dobnik
V tem mesecu so zaradi dopustov in individualnih izletov društvene aktivnosti nekoliko okrnjene.
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JUNIJ 2015
5. 6. 2015: 195. NOČNI POHOD NA PERNICE, vodi Ernest Preglav
6. 6. 2015: ABRAHAMOVANJE ČLANOV DRUŠTVA v gasilskem domu v Trbonjah
13. - 14. 6. 2015: SLOVENSKA PLANINSKA POT, 2. DEL
vodita  Andreja Izak in Ervin Skutnik
19. 6. 2015, petek: SLAVNOSTNA PRIREDITEV OB 20-LETNICI PD BRICNIK MUTA
avla Osnovne šole Muta ob 18. uri
20. 6. 2015: POHOD NA PERNICE OB OBČINSKEM PRAZNIKU
Odhod izpred občine Muta ob 8. uri.  
28. 6. 2015: IZLET Z OEAV SEKTION LEIBNITZ, Griesmauer, TAC Spitze
vodita  Ernest Preglav in Jože Hiter z vodniki iz Leibnitza               
 
DELOVNA AKCIJA NA NAŠI PLANINSKI POTI, 11. 4. 2015
Planinci, oziroma markacisti društva smo imeli zelo pester konec preteklega tedna. Poleg planinskega tabora, na katerega je šla mlajše skupina, smo popravljali dotrajano ograjo pri Ošlaku pod Bricnikom ter na novo markirali pot iz Spodnje Mute do Pohternika. Ena skupina, predvsem ženske, pa so se udeležile čistilne akcije, ki jo je občina razpisala za ta dan.
 
ZBOR ČLANOV 2015
je bil po udeležbi eden številčnejših, saj skoraj ni bilo praznega stola v holu Osnovne šole, kjer se je zbor odvijal. Po bogatem kulturnem programu naših najmlajših članov je sledil uradni del s poročili, ki je bil kar dolg. Moja razlaga za to pa je naslednja: če vse leto delaš, imaš tudi kaj povedati!
Vsi povabljeni gostje, vključno z našim županom in predsednikom koroškega MDO so se zelo pohvalno izrazili o našem delu, ki pa bo letos še obilnejše, saj nas ob 20-letnici društva čaka obilica nalog. Zmogli bomo!
 
Na podlagi 17. člena Pravil Planinskega društva »BRICNIK« Muta sklicujem
19. redni zbor članov Planinskega društva »BRICNIK« Muta
v petek, dne 27. februarja 2015, ob 18. uri v avli osnovne šole Muta.
Predlog dnevnega reda:
 
1. Pozdrav in kulturni program
2. Izvolitev delovnega predsedstva:
   - predsednika                                         
   - zapisnikarja                                          
   - dveh overovateljev                                
   - dveh preštevalcev                                    
3. Poročila:
    - predsednice
    - blagajničarke
    - predsednika nadzornega odbora
    - načelnika vodnikov
    - načelnika markacistov
    - varuha gorske narave
4. Ugotovitev sklepčnosti
5. Razprava po poročilih
6. Plan dela in finančni načrt društva za leto 2015                         
7. Dopolnitev Pravil PD Bricnik Muta                                                                                          
8. Podelitev priznanj       
9. Pozdrav in beseda gostov
10. Razno                                                           
                             Predsednica:  Vlasta Senica  
 
ZBOR ČLANOV AV LEIBNITZ
Planinsko društvo iz Leibnitza v Avstriji je imelo svoj zbor članov v petek, 20. 2. 2015. Potekal je nekako tako kot pri nas, le na koncu so predstavili aktivnosti - pohode, ki jih nameravajo izvesti v letošnjem letu. Prikazali so po nekaj slik za vsak posamezni izlet, zemljevid z vrisano turo in tudi vodnike, ki bodo pohode organizirali.
Zbora smo se kot povabljeni udeležili Milan Senica, Alojz Eršte in Ernest Preglav.
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA APRIL 2015
6. 4. 2015:  IZLET NA VELIKONOČNI PONEDELJEK, GORA OLJKA
avtobus, vodita Vlasta Senica in Ernest Preglav
11. 4. 2015: 193 NOČNI POHOD NA JERNEJ, vodi Alojz Eršte
MLADI PLANINEC:  pohod na Kremžarjev vrh, vodita Andreja in Vlasta
SKUPINA VRTEC:  POHOD NA BRICNIKOV VRH, Andreja in Vlasta
 
 PROGRAM AKTIVNOSTI ZA MAREC 2015  
7. 3. 2015 192. NOČNI POHOD na Pernice, vodi Jože Dobnik
21. 3. 2015 JOŽEFOV POHOD, avtobus. Vodita Jože Hiter in Jože Dobnik
MLADI PLANINEC:  Pohod na Bricnik od Pernatove ravne, vodita Andreja in Vlasta
PLANINSKA SKUPINA VRTEC:  Pohod po vodni učni poti Dobrava, vodita Andreja in Vlasta
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA FEBRUAR 2015
 8. 2. 2015   15. Zimski pohod na Črni vrh, 1543 m:  vodita Vlasta Senica in Andreja Izak 
21. 2 2015   27. Zimski pohod na Peco, 2126 m:  vodita Peter Valtl in Jože Dobnik  
27. 2. 2015  zbor članov društva v avli OŠ Muta
 
PROGRAM AKTIVNOSTI ZA JANUAR 2015
2. 1. 2015  190. NOČNI POHOD NA JERNEJ, vodi Ivan Verčko
3. 1. 2015  20. ZIMSKI POHOD NA BRICNIKOV VRH, vodi predsednica z vodniki
10. 1. 2015  ZIMSKA KULTURNA SREČANJA NA URŠLJI GORI, vodita Verčko in Eršte
31. 1.  2015  191. NOČNI POHOD NA BRICNIK, vod Igor Košir
MLADI PLANINEC: predavanje varuha gorske narave: Milan Senica
PLANINSKA SKUPINA VRTEC:  januar - pohod z lučkami ob polni luni, mentorica Andreja
 
MLADI PLANINEC, VULKANI 16.1.2015
  V petek, 16. januarja 2015, so mladi planinci v knjižnici OŠ Muta, imeli zimsko delavnico na temo »Kamenine in vulkani«. Najprej so mladi planinci z zanimanjem prisluhnili pripovedki o Ajdovski deklici, nato pa še predavanju o kameninah in nastanku vulkanov.  Na koncu pa sta Nejc in Sara pripravila praktični prikaz (simulacijo) delovanja vulkana z mešanico kisa, sode bikarbon, čistila cet in vode. Kako so si predstavljali vulkan, pa so zabeležili na risbice. 
 Udeležba je bila presenetljivo velika, saj je prisostvovalo kar 35 mladih slušateljev.
 
PLANINSKA ŠOLA PD BRICNIK-PERNICE 2014
 
Planinsko društvo BRICNIK Muta je v okvirju letnega internega izopolnjevanja vodnikov organiziralo tudi planinsko šolo za člane društva. Aktivnosti so potekale v petek, dne 21.11.2014 in v soboto, dne 22.11.2014 v Domu krajanov na Pernicah. Zanimivih predavanj se je udeležilo 25 planincev. Predavatelji so obdelali naslednje teme:
-planinstvo kot način življenja (Drago Horjak, pred. Rpd Dolga Pot Dravograd)
-vloga in pomen varstva gorske narave (Marijan Denša, varuh gorske narave)
-nevarnosti v gorah in gibanje (Ljubo Hansel, načelnik GRS Maribor)
-prehrana v gorah (mag. Marjetka Škorja, dietologinja)
Fotografske utrinke z dvodnevnih aktivnosti objavljamo v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija in FB profilu http://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta
 

Z EKIPO BRICNIKOVI ŠKRATJE SMO SODELOVALI NA 26. TEKMOVANJU MLADINA IN GORE

V soboto, 08.11.2014 smo se udeležili regijskega  tekmovanja Mladina in gore, ki se je za našo regijo odvijalo v Šoštanju na Osnovni šoli Karla Destovnika Kajuha. Ekipe, ki so jo sestavljali po štirje tekmovalci so prihajale iz  Podravja, Pomurja, Koroške in Savinjske regije, bilo jih je 25. Iz našega društva so sodelovali štirje  fantje- Bricnikovi škratje: Anej Hafner, Anže Izak, Jaka Ledinek in Matej Valtl. Dokaj zahteven test, ki pa najbolje pripravljenim ekipam ni povzročal večjih preglavic, je večina učencev rešila prej kot v 45 minutah, kolikor so imeli časa na razpolago. Njihovi mentorji smo se medtem srečali v eni izmed učilnic, kjer so nas pozdravili ravnatelji oz. ravnateljice šol in predstavniki gostujočih planinskih društev. Predsednik društva g. Matej Kortnik nam je predstavil njihov projekt družinskih planinskih taborov (družine s predšolskimi otroki) in enkrat mesečnih nedeljskih izletih, ki potekajo vsakič pod vodenjem druge družine in so lahki ter imajo ugoden vpliv na povečanje in pomladitev članstva  v društvu.   Preostanek časa smo namenili različnim tematikam. Po končanih testih, bi se, kakor je bilo načrtovano, morali podati  v bližnjo okolico na krajši pohod in ogled bližnjih znamenitosti, a sta nam vreme in razmočen teren to preprečila. Čas popravljanja testov smo si tako krajšali ob ogledu filma Štirje letni časi (o zgodovini Šoštanja) in o krajinskem parku Smrekovec ter nato odšli še v muzej »Usnjarstvo na slovenskem«. Kljub temu, da se na državno tekmovanje nismo uvrstili, smo se ponosni  popoldne vrnili na Muto. Za nami sta dva meseca učenja in spoznavanja planinskih tem kot so: zgodovina planinstva, orientacija, prehrana, planinsko izrazje, prva pomoč, varovanje gorskega okolja, gorska reševalna služba, organizacija planinstva, gibanje in tehnika. Ob sredah, ko je v naši planinski sobi potekalo izobraževanje, je čas kar prehitro tekel. Fantje so bili radovedni in željni novega znanja, ponosni pa na znanje, ki so ga prinesli iz šole. Spretne prste so uporabili za izdelavo osnovnih planinskih vozlov ob pomoči načelnika vodnikov Jožeta Dobnika. In kar je bilo meni najbolj všeč: » Drugo leto gremo spet!« so dejali Bricnikovi škratje, vsi v en glas. Z veseljem jim bomo pomagali do znanja. Fotografije v GALERIJI,                Mentorica: Andreja Izak

____________________________________________________________________________________________________________________________

Društveno glasilo "Odmev z Bricnika" št. 16, izdano ob zboru članov 2014 objavljamo na strani http://www.pdbricnik-muta.si/images/PDBricnik/odmev/Odmev%2016-2014.pdf , kjer si ga lahko preberete, snamete in arhivirate na svoj računalnik. Najboljša izdaja do sedaj!

Odmev 16-2014.pdf

_______________________________________________________________________________________________________________________________

SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV OEAV Leibnitz-Lipnica in PD Bricnik Muta

V petek, dne 20.9. je v kraju Strass blizu Leibnitza potekalo srečanje upravnih odborov planinskih društev Bricnik Muta in OEAV, sektion Leibnitz. To je tradicionalno srečanje, verjetno se približuje že številki dvajset. Ob prihodu smo si najprej ogledali vojaški muzej v kasarni v omenjenem kraju z zelo zanimivimi eksponati, pretežno ostanki obeh svetovnih vojn. Podrobnosti si lahko ogledate na slikah v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija. Sledil je ogled vojašniške kapele-cerkve, nakar smo se podali nekoliko izven mesta, da bi si ogledali učno pot z mokriščem, vendar zaradi razmočenega terena nismo šli daleč, ustavili smo se pri pokriti razgledni ploščadi. Sledila je malo zgodnja večerja, ob kateri smo postavili osnove sodelovanja v naslednjem letu, cilji skupnih izletov pa bodo znani že v letošnjem oktobru. Razšli smo se z željo, da se to sodelovanje vsekakor nadaljuje. Naj še dodam, da je naše pobratenje z Leibničani primer dobrega čezmejnega sodelovanja, edini na Koroškem, verjetno tudi v Sloveniji.
Več fotografij pa so posneli naši prijatelji iz Leibnitza-Linpnice in jih lahko najdete na linku
: https://picasaweb.google.com/106921812454209639152/OAVTreffenMitSektMutaKaserneStrass?noredirect=1

__________________________________________________________________________________________________________________________

PREŽIVIMO DAN V NARAVI – naravoslovni tabor na Pernicah-09.09.2014

Otroci 2. in 3. razreda osnovne šole Muta imajo od 8. do 10. septembra 2014  na Pernicah tabor z naslovom: PREŽIVIMO DAN V NARAVI. Danes  (9.9.2014) smo jim planinci PD Bricnik Muta pripravili spuščanje po vrvi (žičnico), sprehodili smo se do Arlovega bora in smerne table, pokazali smo jim  hotel žuželk in iskanje z lavinsko žolno.  Največ veselja so imeli otroci s spuščanjem po vrvi, večina se jih je spustila po dvakrat, pa so hoteli še več. Žal nam je izredno slabo vreme z dežjem preprečilo, da bi opravili spust za vse udeležence tabora. Upamo, da bo naslednjič vreme zdržalo v obojestransko zadovoljstvo. Fotogalerija http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija in FB profil https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta________________________________________________________________________________________

PLANINSKI TABOR PD BRICNIK- "PERNICE 2014"

Objavljamo kratko reportažo aktivnosti mladih planincev na letošnjem planinskem taboru na Pernicah.

V nedeljo, dne 24.8.2014 popoldne se je pričel planinski tabor na Pernicah za mlade planince PD Bricnik. Prvi dan je bil namenjen prihodu mladih planincev in namestitvi. Vreme je k sreči »zdržalo« :).

Drugi dan planinskega tabora je bil namenjen VARSTVU GORSKE NARAVE. Dopoldne smo najprej imeli kratka predavanja s predstavitvami iz področij zaščitenih rož s področij Pohorja-visoka barja, Natura 2000, oglašanje živali (ptice, žuželke, dvoživke, velike gozdne živali,...). V drugem delu pa smo izdelali vsak svoj hotel za žuželke. Kar 12 smo jih naredili. Mislimo, da se bodo žuželke - opraševalke v njih dobro počutile. Popoldne pa smo se z vodniki in varuhoma gorske narave odpravili na pohod do cerkvice sv. Urbana. Na poti smo spoznali katera drevesa in cvetlice rastejo v gozdu ob poti ter se sladkali z malinami, borovnicami in brusnicami, spoznavali smo gobe in kako se pravilno nabirajo, se čudili velikim mravljiščem..... Zvečer nas je še obiskal Alojz s teleskopom za opazovanje zvezd.

Tretji dan planinskega tabora na Pernicah pa so se mladi planinci seznanili z lavinsko žolno in jo tudi uspešno poiskali. Spoznali so tudi več planinskih vozlov, od katerih so se naučili kar štiri (ambulantni vozel, osmico, bičev vozel in kavbojski vozel). Potem so svoje tridnevno bivanje opisali in narisali na papir, v planinske izkaznice so vtisnili žig in se po kosilu odpravili peš v dolino. Ker je bil planinski tabor uspešno zaključen, smo pred odhodom v dolino mlade planince povprašali, kako so se počutili na taboru. Odgovori otrok so bili sledeči: odlično, fajn, super kulsko, kul, ful ful fajn, zelo kul, zelo lepo, v redu, zanimivo, zabavno, najbolj fajn...Tako, zdaj veste vse! Fotografske utrinke pa smo za vas »shranili« v GALERIJI na naši spletni strani http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

In še nekaj komentarjev na FB profilu PD Bricnik Muta

Sonja Kostevc Bravo, planinci iz Mute. Bravo, Janez!
Mirko Tovšak Zares požrtvovalno delo planincev Bricnik Muta. Delo z mladimi se vam bo nedvomno obrestovalo.
Lidija Klobasa bravo Janez,bravo otroci in vsi, ki imate zasluge za tako poučno in prijetno doživetje, le nadaljujte s svojim delom, bravo Milan!!!
Marija Omulec ka pa vi vse znate... pohvalno za mentorje in udeležence seveda tudi... lepe dneve želim...
Družina Pavlič super organizirano, pohvale vredno, hvala· 
Lila Gologranc Pavlič Vse pohvale, zelo dobro izveden tabor, upamo na še kdaj
Lila Gologranc Pavlič Naša Tinka je zdaj planinka
Planinsko Društvo Bricnik Muta Tinka je sedaj planinka in zelo dobra gobarka....
Lila Gologranc Pavlič Ha, ha, ha,.....no če že v planine ne hodimo, smo jo pa vsaj g
Lila Gologranc Pavlič Ha, ha, ha,.....no če že v planine ne hodimo, smo jo pa vsaj gobarjenja naučili...ker lisičjo juho pa radi jemo
Suzana Špegelj Hvala vsem skupaj in vsakemu posebej. Otrokom ste polepšali konec počitnic. Le ta ko naprej:)
____________________________________________________________________________________________________________________

Planinsko društvo »BRICNIK« Muta organizira 1. PLANINSKI TABOR PERNICE 2014- tabor bo potekal od nedelje, 24. avgusta 2014 do torka, 26. avgusta 2014 na Pernicah. Podroben program in prijavnica je v priponki.

Razpis2014_Pernice 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

D O L O M I T I=> 15.08.2014-:  zaradi slabega vremena je bil izlet izlet v Dolomite odpovedan! Poizskušali bomo najti drugi termin, ali pa ob letu dni ponoviti turo-lep planinski pozdrav ! PD Bricnik Muta

PD Radlje - PD Bricnik Muta - PD Ribnica na Pohorju-objavljeno=> tudi na FB profilu PD Bricnik https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta

        I. Col dei Bos 2559 m   Ferrata Degli Alpini) - težavnost A,B,C

        II.  Lagazui  Piccolo 2778 m (tuneli-lažja tura)- težavnost A 

Izlet bo v petek 15.8 2014; odhod avtobusa ob 2.00h iz Radelj in Mute ob 2.15h.

Peljali se bomo preko mejnega prehoda Vič  v Avstrijo, mimo Beljaka in naprej po  Dravski dolini do Lienza na vzhodno Tirolsko. Pot nadaljujemo do kraja Toblach v Italiji, tu izvira tudi reka Drava. Potem zavijemo v slikovito gorsko dolino  proti Cortini di Ampezzo, enega največjih smučarskih centrov  v Evropi (OI 1956) in  naprej proti gorskemu prelazu Passo Falzarego-2105 m. Na parkirišču (1985m), kjer je tudi izhodišče prve skupine, se bomo skupaj  pripravili in uredili  za turo, druga skupina pa se odpelje še nekaj minut naprej do izhodišča druge ture.

I. SKUPINA: -Feratta Degli Alpini-Col de Bos - zahtevna tura 2559 m; po lepo speljani  planinski poti do vstopa v nadelano smer v steno je dobre pol ure hoje. Sam vstop je težavnosti C, potem pa se težavnost izmenjuje A, B, B/C, C/D. Izstop je na travnato pobočje Col dei Bosa-2559 m.

SESTOP: po krožni poti  izsušene grape do vstopa v smer (1h) in po lepi razgledni  ter položni poti do prelaza ( 40min ). Druga varianta je vzpon na sosednji vrh Lagazuoi Piccolo 2778 m, kjer se srečamo z  II. skupino in se od tam  vrnemo v dolino (skupaj 5h hoje).

OBVEZNA OPREMA: dobri planinski čevlji, plezalni pas, čelada, rokavice, samovarovalni komplet, nahrbtnik  z malico  in pijačo, pohodne palice ,ter ostala oprema  za visokogorje. Kondicijsko  zahtevna  tura ! (574 v.m.).

II. SKUPINA: - izhodišče za turo Passo  Falzarego. Najprej hoja po lepi zložni poti, ki pa se počasi začne dvigati  do podnožja  južne stene Piccolo Lagazuoia, kjer so že od daleč vidni vhodi v  skalne  tunele, izdolbene  med 1. svetovno  vojno (1h). Tu se opremimo s čelado in svetilko, ter nadaljujemo pot po  strmih, z jeklenicami opremljenih tunelih, ki v svojem  celotnem razsegu prikazujejo nesmisel in trpljenje vojakov v 1.svet. vojni (1,5h). Izstopimo le nekaj  deset višinskih metrov pod planinsko postojanko. Do vrha Lagazuoi Piccolo je še samo 15 min (skupaj 2,5h). Na vrh pa se lahko pripeljemo tudi z gondolo.

SESTOP: po zložni poti južnega pobočja - smučišče (2h) ali po malo bolj izpostavljeni zavarovani kraljevi lovski poti (2,5h). Možen je tudi povratek z gondolo. Skupaj  5 do 6 h hoje (673 v.m.)

NE POZABI: planinske izkaznice, zdravstvene izkaznice, ter dokument za potovanje v tujino;                                                 

PRIJAVE: do zasedbe avtobusa zbirajo: PD Radlje - Rudi Ambrož: M; 041-443 453; PD Bricnik Muta - Jože Dobnik  M: 041-966708; PD Ribnica na Poh. – Stane Zlatinek M: 041-494 868


DELOVNA AKCIJA - OBNOVA OGRAJE OKROG ARLOVEGA BORA

Danes. dne 2. 8. 2014 je na Pernicah pri zaščitenem Arlovem boru potekala obširnejša delovna akcija. Zamenjali smo dotrajano ograjo okrog bora. Po pijači dobrodošlice pri Arlu smo si pri njih sposodili težja orodja, prispevali pa so tudi prečke za ograjo, medtem, ko je stebre iz akacijevega lesa priskrbela družina Senica.
Na akciji je sodelovalo sedem naših planincev, nekoliko pozneje se je pridružila še predsednica, ki je poskrbela za malico, pa še pri delu je pomagala.
Doživeli smo tudi kar številen obisk ostalih članov društva, ki so nam postregli pijačo in pecivo. Iskrena hvala družini Arl-Palko, ki nam tako zvesto stoji ob strani in pomaga ohranjati njihov in naš priljubljeni bor v dobri kondiciji. GALERIJA http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

27.07.2014-NEDELJA-POHOD NA RADUHO

Zaradi odpadlega pohoda na Montaž, PD Bricnik organizira pohod na Raduho (po zavarovani smeri oziroma po smeri Lanež); odhod ob 6.00 izpred Občine Muta; skupno 5-6 ur hoje; prevoz z osebnimi avtomobili.


Peš od doma na Triglav – tura uspešno končana

Naši junaki Igor, Peter in Ivan so prehodili pot iz Mute na 3glav in so se srečno vrnili domov in pravijo: utrujenost bo minila, neprecenljivo zadovoljstvo pa ostane za vedno! Suport sta nudila Alojz in Milan. Opravljene etape pohoda »Od doma na 3glav«:

1. etapa: Muta–Trbonje–Dravograd–Ravne–Leše–Mežica–Pikovo–Topla–Kumer

2. etapa: Kumer–Železna Kapla–Šajda–Sele–Koschutahaus

3. etapa: Koschutahaus–Hajnžkovo sedlo–Ljubelj–Zelenica–Moste–Zgornje Gorje

4. etapa: Zgornje Gorje–Rudno polje–Vodnikov dom–Planika–Triglav–Planika–Krma

KOMENTARJI S POHODA, KI SE NANAŠAJO NA FOTOGRAFIJE V GALERIJI: http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

Prvi dan: po 60 km hoje počitek in prenočitev pri KUMRU: Pod celodnevni hoji se prileže dobra jedača, še posebej pa pivce, ki izenači notranjo vlažnost z zunanjo (od dežja)!

Drugi dan: pot je vodila proti Železni Kapli mimo »cerkve vseh ver«; Sedlo "Scheida"; Slovenska vas "Sele" na avstrijskem Koroškem; počitek v planinski koči "Koschutahaus"-Koča pod Košuto

Tretji dan: pohod čez Karavanke, Ljubelja, Zelenice, Žirovnice, prečenje Save do Zgornjih Gorij; Mejni prehod na Karavankah; na Ljubelju srečanje s spremljevalcem Milanom; malo počitka na Zelenici; prečkanje Save preko HE Moste; potrebno se je bilo prebijati med podrtimi drevesi (kje so le markacisti PD Bricnik, da očistijo pot); nočitev v Zgornjih Gorjah

Četrti dan: preko Pokljuke, Rudnega polja proti končnemu cilju; Prihod na planinski dom Planika in pot proti vrhu

Končni cilj, 3glav –Aljažev stolp, v soboto 12.7.2014 ob 15.30 uri; na vrh sta jih pospremila Srečko in Blaž; le kaj jih čaka pod belo snežno odejo (zelo dobro ohlajeno pivce); še spust v dolino Krme preko ogromnega snežnega plazu

Nekaj komentarjev na FB profilih:
 
Milan Senica Bravo junaki, tako naprej in kmalu boste na končnem cilju; Ksenija Zaveršnik bravo fantje; Magda Haberman Bravo, super ste, le tako naprej; Marija Omulec Z varnimi koraki do cilja želim, planinci junaki! Aleksandra Božnar Super pogumno naprej !!!; Rudi Ambrož držite se..bravo..
Stanislav Otič kar tako naprej, čestitam; Jože Kaspar da ne bo preveč vlage .........držite se ..; Alojzija Novak čestitke; Stramec Tanja Bravo čestitke
Aleksandra Božnar Bravoooo carji ste; Iztok Ursic Bravo pobi cestitke od celice iz velenja le tako dalje lahek in varen korak od planinskih kolegov
Rudi Ambrož bravo..za tak podvig bi si pa ja privoščli kak UNION....
Stanislav Otič tisoč krat hura za vas, hvala, da delite pot na FB, saj sem komaj čakal

Peš z Mute na Triglav

Člani PD Bricnik Muta-Igor, Peter in Ivan se podajo na pohod leta »Od doma na Triglav«. Pohod pričenjajo 09.07.2014 ob 4. uri zjutraj, vračajo se v soboto, 12.07.2014. V petek, dne 11.07.2014 se jim v Zgornjem Gorju pri Bledu pridružita kolesarja Andrej in Srečko, skupaj se bodo podali na vrh Slovenije. Imeli pa bodo tudi logistično podporo, ki jo bodo nudili Milan, Lojze in morda še kdo.

Predvidene etape tega zahtevnega pohoda:

1. etapa: Muta–Trbonje–Dravograd–Ravne–Leše–Mežica–Pikovo–Topla–Kumer (13 ur, naporno)
2. etapa: Kumer–Železna Kapla–Šajda–Sele–Koschutahaus (8 ur asfalta)
3. etapa: Koschutahaus–Hajnžkovo sedlo–Ljubelj–Zelenica–Moste–Zgornje Gorje (zelo naporna, 14 ur)
4. etapa: Zgornje Gorje–Rudno polje–Vodnikov dom–Planika–Triglav–Planika–Krma (ekstremna, 15 ur)

 


Kozjanski park

V četrtek, 29.5.2014  smo bili člani naravovarstvenega odseka na obisku v Kozjanskem regijskem parku, kjer smo si ob vodstvu iz strokovnih člankov v Planinskem vestniku zelo dobro poznanega  prof. Dušana Klenovška ogledali vso raznolikost tega parka, se marsičesa naučili in upamo, da bomo to znali prenesti tudi med naše člane.

ABRAHAMOVANJE ČLANOV DRUŠTVA PD BRICNIK-07-06-2014

  

Tradicionalno praznovanje članov društva je bilo letos rekordno-po številu slavljencev z okroglimi obletnicami (17), po številu udeležencev praznovanja (93) in po odličnem programu, ki so ga pripravili in izpeljali člani društva iz Gortine. K veselemu vzdušju je prispeval tudi dober ambient v Gasilskem domu v Trbonjah, dobra glasba in bogato obložene mize. Posebej se je izkazala ekipa natakarjev, navdušila pa sta nastopa "Primorskih fantov" in »Severine« z njeno skupino, saj so morali del programa kar dvakrat ponavljati. Na plesišču je bilo živahno kot še nikoli, plesalci so bili aktivni še nekaj ur po polnoči. GALERIJA FOTOGRAFIJ http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

Obnova poti do Sedelnikovega slapa

03.04.2014 so planinci PD Bricnik Muta ponovno obnovili pot do prelepega muškega bisera v Bistriškem jarku, katero je skoraj popolnoma uničil žled in snegolom. Na blatni in spolzki poti je bilo veliko dela. Potok je ubral novo strugo, kamenje je prekrilo pot, ograje so bile razmajane in polomljene. Sedaj je pot varna, kajti krajani so obnovili tudi brv in pospravili polomljeno vejevje ob prestopu Bistrice. Hvala Francu, Milanu, Jožetu, Igorju, Ivanu, Nejcu, Srečku in Stanku. Vlasta in jaz pa sva počistili smeti, poskrbeli za nekaj izposojenega sosedovega orodja, malico in pijačo. Fotografije objavljamo v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija in na FB profilu PD Bricnik Muta https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta. Tekst in fotografije  Milena Kefer

OBČINA MUTA OBVEŠČA:  Čistilna akcija 2014 je prestavljena na naslednjo soboto, 12.04.2014 ob 9. uri

V upanju, da ste kljub prestavitvi pripravljeni sodelovati, vas lepo pozdravljamo. Zahvaljujemo se vam za razumevanje!

VABIMO VAS NA POHOD OD VIČA do BOŠTJANA-30.03.2014

Končujemo našo planinsko trilogijo. Pred nami je zadnji, tretji del pohoda po naši manj znani soseščini. Če smo lani prišli od Murenhofa do Boštjana, tokrat nadaljujemo od tu naprej. Začeli bomo  v  obratni smeri dosedanjih pohodov, torej iz Viča proti Boštjanu, ker je pot s te strani lažja.

Naša planinska pot se začne v majhni vasici Vič, ki ima z vidika kulturne dediščine veliko vrednost in se nahaja ob državni meji z Avstrijo ter je približno 3 km oddaljena od Dravograda. Iz Viča pot popelje do kmetije Becl in  neposredne bližine kmetije Žganec. Do tu bomo hodili dobro uro. Nadaljujemo po planinski poti v smeri Košenjaka. V mesecu maju je neposredno ob kmetiji Medved možen ogled rastišča Kochovega svišča. V dveh urah bomo prišli do Treh križev, med potjo bomo imeli lep razgled proti Pohorju, Uršlji gori in Peci. Pot nadaljujemo po planinski poti v neposredni bližini domačije Kraker, mimo kmetije Očko, kjer se spustimo do najbolj prijetne vasice Ojstrica in  cerkve Sv. Janeza Krstnika. Pri kmetiji Mori ob sami cerkvi na Ojstrici bomo imeli počitek in malico iz nahrbtnika, pa tudi kakšno pivo se bo dalo kupiti. Ob lepem vremenu bomo imeli lep pogled na pasočo se jelenjad. Do sem bomo rabili dobre tri ure hoje. Pot se od cerkve Sv. Janeza Krstnika nadaljuje mimo znamenja pri »Moriju« do kmetije Juvan in po gozdni cesti do kmetije Škurlej, kjer si je možno ogledati Škurlejevo lipo, naravno vrednoto državnega pomena, ter naprej do cerkve Sv. Duha in Mežnarije. Sv. Duh je posvečena romarska cerkev in kulturni spomenik državnega pomena, ki je bila zgrajena v začetku 17.stoletja. Prostor  v notranjosti je v celoti poslikan z ravnim lesenim stropom. Ta je po površini največji v Sloveniji.

Pot nadaljujemo mimo kmetije Golob, ob robu gozda in se spustimo v gozd, kjer lahko uživamo v neokrnjeni naravi v neposredni bližini potočka. Dravograjska pot se končna po prehojenih približno 15 kilometrih pri cerkvi Sv. Boštjana, ki združuje starejšo gotsko cerkev sv. Roka in zgodnje baročno cerkev sv. Boštjana. Mi pa bomo naš izlet zaključili pri gostišču Kašman, kjer bo možno ob predhodnem naročilu dobiti tudi enolončnico (naročilo na začetku pohoda).

Pot je lahka in primerna za vse kategorije pohodnikov. Skupni čas hoje je 5 do 6 ur. Informacije:  Jože Dobnik 041 966 708; Jože Hiter    040 344 560; Vabilo objavljeno tudi na https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta

Lep planinski pozdrav !     

Jože & Jože

REDNI LETNI ZBOR ČLANOV DRUŠTVA je bil 28.02.2014 v avli Osnovne šole Muta-z množično udeležbo članov, gostov, prijateljskih planinskih društev; tudi tokrat so bili prisotni planinci iz Leibnitza-Lipnice. Prisotne je nagovoril tudi župan Občine Muta, gospod Boris Kralj.
Nekaj fotografij objavljamo v galeriji http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija, zapis in več fotografij pa tudi na FB profilu PD Bricnik Muta https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta

Društveno glasilo "Odmev z Bricnika" št. 16, izdano ob letošnjem zboru članov objavljamo na strani http://www.pdbricnik-muta.si/images/PDBricnik/odmev/Odmev%2016-2014.pdf , kjer si ga lahko preberete, snamete in arhivirate na svoj računalnik. Najboljša izdaja do sedaj!

VABILO NA 26. ZIMSKI POHOD NA PECO, 2.126 m

Planinsko društvo »Bricnik« Muta vas vabi na 26. tradicionalni ZIMSKI POHOD NA PECO (2.126 m) v soboto, 15. februarja 2014. Odhod ob 6. uri izpred cerkve na Gortini.  Potrebna je oprema primerna za zimske razmere, priporoćljive dereze. Prevoz organiziran s kombijem in osebnimi avtomobili, cena prevoza je odvisna od števila udeležencev. Malica iz nahrbtnika ali na koči, skupen čas hoje ca 6 ur. Pohod vodita Jože Hiter in Jože Dobnik.  Prijave do četrtka, 13.12.2014 v pisarni društva ali na telefon T 02 87 61040, M 040 344 560.                                   Vljudno vabljeni !

 

VABILO NA 15. ZIMSKI POHOD NA ČRNI VRH, 1543 m

ZARADI SLABIH VREMENSKIH RAZMER JE POHOD NA ČRNI VRH ODPOVEDAN; INFORMACIJA OBJAVLJENA TUDI NA FB PROFILU PD BRICNIK https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta

Planinsko društvo »Bricnik« Muta vas vabi na 15. tradicionalni pohod dr. Stanka Stoporka na najvišji ver Pohorja - Črni vrh (1543 m) v soboto, 8. februarja 2014. Odhod ob 7. uri izpred občine Muta, kjer je organiziran prevoz z kombijem do Mislinje. Ob 8. uri je skupen pohod udeležencev s parkirišča pri večnamenskem objektu Lopan v Mislinji na Črni vrh. Ob spomeniku bo kratek kulturni program. Pot nadaljujemo proti Ribniški koči, kjer bo daljši počitek, malica iz nahrbtnika ali na koči. Spustimo se mimo koče Pesnik do Ribnice na Pohorju, kjer nas čaka kombi. Skupen čas hoje cca 6 ur. Oprema primerna za zimske razmere. Cena prevoza je odvisna od števila udeležencev (od 10,00 do 15,00 EURO). Pohod vodita Vlasta Senica in Andreja Izak.  Prijave do četrtka v pisarni društva ali na telefon 87 612 39, GSM 040 659 871.  

Vljudno vabljeni !

MLADI PLANINEC

V petek, 24. januarja 2014, so otroci OŠ Muta "MLADI PLANINEC" prisluhnili predstavitvi varuha gorske narave Milana Senice o temi "ZAVAROVANE RASTLINE IN ŽIVALI". Otroci so pozorno poslušali in tudi sami aktivno sodelovali, saj so jim nekatere rože in živali bile že poznane. Na zaključku pa so za nalogo še narisali, kar so si najbolje zapomnili. Predavanja se je udeležilo 13 mladih planincev, fotografije objavljamo v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

Nova planinska karta ŠALEŠKA DOLINA

Pri Planinski zvezi Slovenije je izšla nova planinska karta Šaleška dolina z okolico 1 : 50 000, ki podrobno prikazuje tudi celotno področje občine Muta.  Na severu karta seže vse do avstrijske meje, na jugu do Prebolda, na vzhodu do Vitanj in na zahodu do Mežice. Na karti so poleg planinskih poti označena tudi plezališča, koče in druge znamenitosti.  Področje, ki ga pokriva karta: Mozirske planine-Dobrovlje-Uršlja gora-Košenjak-Zahodno Pohorje-Paški Kozjak. Na hrbtni strani so navedene s podatki planinske koče, ki jih karta pokriva. Poleg seznama edicij PZS pa je predstavljenih tudi pet občin in sicer: Mislinja, Muta, Šoštanj, Ravne na Koroškem in Velenje. Občina Muta je predstavljena v pisni in slikovni obliki. Opisani in označeni sta Gozdna učna pot Grašin in Planinska pot "M" PD Bricnik Muta. Vabljeni k nakupu!

SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV OEAV LEIBNITZ-LIPNICA IN PD BRICNIK MUTA

V soboto, dne 26.10.2013 je bilo na sporedu tradicionalno srečanje upravnih odborov prijateljskih planinskih društev iz Leibnitz-a-Lipnice in iz Mute. Tokrat je potekalo srečanje v organizaciji PD Bricnik Muta, planincem iz Avstrije pa je bila predstavljena zanimiva Vodna učna pot v Radljah nad katero so bili gostje navdušeni. Posebej jim je bila všeč kapelica ob poti, ki jo je poslikal naš član Dušan Horvat,  točka ob poti „Pupenludl“ in viseči most. Pred zaključkom v gostišču Luršak so vsi udeleženci tega pohoda na kratkem postanku pri Podlesniku v Dobravi spoznali in poizkusili domače dobrote iz medu, ki jih gostitelja pridelata. Nekaj utrinkov objavljamo v GALERIJI , podrobnejši opis pa je objavljen tudi na Facebook profilu https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta  Fotografije in tekst pripravila Ernest in Jože

SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV-KOŠENJAK 14.09.2013

Na planinskem domu Košenjak se je v organizaciji PD Dravograd odvijalo 33. srečanje koroških planincev. Člani PD Bricnik Muta smo se podali na pot iz Pernic do Košenjaka, tam pa so se nam pridružili še člani iz drugih krajev. Ob tej priložnosti je županja Občine Dravograd predala v upravljanje PD Dravograd biološko čistilno napravo, katero je financirala občina. Kulturni program, živa glasba in lepo vreme so pripomogli k resnično prijetnemu druženju vseh udeležencev srečanja. Fotografije objavljamo v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija in na Facebook profilu PD Bricnik Muta https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta  

PROGRAM AKTIVNOSTI PD BRICNIK MUTA ZA OKTOBER, NOVEMBER IN DECEMBER 2013

12.10.2013-Kostanjev piknik v Bistriškem jarku-pričetek ob 14. uri pri ekološki kapelici
13.10.2013-Pohod s PD Dravograd-Bistr. jarek-Mariengrotte-Mlake-vodi Ernest Preglav
19.10.2013-175. nočni pohod-Sv. Jernej, vodi Jože Hiter
26.10.2013-Srečanje upravnih odborov OEAV Leibnitz-Lipnica in PD Bricnik Muta
10.11.2013-Izlet v neznano-vodi Peter Valtl
16.11.2013-176. nočni pohod-Bricnik, vodi Ernest Preglav
14.12.2013-177. nočni pohod-Pernive, vodi Vlasta Senica
26.12.2013-13. tradicionalni Štefanov pohod po krožni poti M, vodita Alojz Eršte in Ernest Preglav

08.09.2013-POHOD NA VISOKI KANIN (2.587 m)-Vodita Jože Hiter in Igor Košir M: 040 344 560; odhod izpred Občine Muta ob 6. uri; potrebna oprema za visokogorje. Čas hoje: lažja varianta 5 ur; težja varianta 8 ur Predviden program: vožnja po avtocesti skozi Avstrijo in Italijo: Lavamünd, Celovec, Beljak in Trbiž do Nevejskega sedla. Potrebna je vinjeta za avstrijsko avtocesto, prevoz z gondolo 10 €

PLANIRANI POHODI IN AKTIVNOSTI V MESECU SEPTEMBRU

14.09.2013-SREČANJE KOROŠKIH  PLANINCEV NA KOŠENJAKU-odhod ob 8. uri s Pernic na Košenjak

Program pohoda: zbor pred OŠ na Pernicah ob 8. uri in odhod proti Sv. Urbanu, ter naprej po grebenski poti na Košenjak. Sledi sestop proti  Planinskemu domu Košenjak. Vse skupaj bo trajalo okoli 3. ure. Ob 11.30 uri sledi zbor udeležencev, ob 12. uri pa začetek uradnega dela  srečanja. Veselo planinsko druženje bomo nadaljevali ob zvokih ansambla HOPLA. Za malico na koči bi bilo dobro predhodno javiti število udeležencev, da jo temu primerno tudi pripravijo. Po dogovoru sledi povratek proti Pernicam v popoldanskih urah.

21.09.2013-174. NOČNI POHOD-Pernice-vodi Alojz Eršte

26.10.2013-SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV OEAV LEIBNITZ (Lipnica) in PD BRICNIK MUTA

TATRE 20. 07.2013 – 24. 07. 2013

Obveščamo vse planinke in planince, da PD Bricnik organizira 5-dnevno zanimivo planinsko potepanje po VISOKIH TATRAH na Slovaškem od 20. 07. - 24. 07. 2013. Cena izleta je 230 EUR. V ceno vključeno: prevoz z avtobusom, 4 x polpenzion (samopostrežni zajtrk in samopostrežna večerja). Podroben opis pohodov je v priponki, prijave in informacije: Ivan Verčko 041 747402, Jože Dobnik 041 966708. Odhodi avtobusa 20.07.2013: Gortina-2.50; Muta-3.00; Radlje 3.15. Zadnji sestanek bo 18.07.2013 ob 19. uri v planinski sobi PD Bricnik na Muti. Je še nekaj prostih mest-VABLJENI!

Nekaj fotografij z ogledne ture lahko najdete v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

2013TATRE

MUTA-TRIGLAV 10.07.-13.07.2013 

Objavljamo reportažo z letošnjega pohoda iz Mute na Triglav

Peš od doma na Triglav smo se letos odpravili trije (Igor, Peter, Ivan). Pot smo prehodili v 4 dneh.

Sreda (10. 7. 2013):  Ob 3.44 sva s Petrom začela naš pohod. Na Gortini se nama je pridružil Igor. Prečkali smo trbonjski most in nadaljevali po cesti proti Dravogradu. Od železniške postaje smo  šli po 'štrekni' do Podklanca, prečkali Mežo in po njenem desnem bregu (Malgajeva pot) prišli mimo Kefrovega mlina čez Javornik do Lečnika. Popili smo 'jupi' in nadaljevali po pešpoti mimo železarne do Perzonalov na Prevaljah. Tu smo zapustili asfalt in se strmo vzpeli na sedlo nad Lešami, nadaljevali po makadamu do cerkve Sv Ane, nato pod Volinjekom in spust v Mežico. Na spodnji postaji bivše sedežnice (Pr' Korošc') smo si privoščili malico in se povzpeli do koče na Pikovem. Po kratkem oddihu smo se spustili v Toplo in se nato po cesti vzpenjali do Kumra (skupaj 13 ur 30 minut).

Četrtek (11. 7. 2013): Severina nas je vrgla pokonci ob 4.10. Odličen zajtrk (jajca z ocvirki, čaj) nas je dobro podkrepil. Malo pred peto smo odšli po trasi pohoda 'Čez goro k očetu', prečkali mejo in po asfaltni cesta prišli v Železno Kaplo. V prijetnem gostišču se nam je prilegel 'jupi'. Nadaljevali smo po asfaltu do Šajde in se spustili na Sele. Začelo je deževati, mi pa smo mirno srkali pivo in malo kramljali z domačini. Slabo uro smo potrebovali za vzpon do koče -  Koschutahaus (skupaj 11 ur 7 minut). Zaspali smo že ob sedmih.

Petek (12. 7. 2013): Tokrat se malo zaspimo (4.45) in po dobrem zajtrku ob 5.15 odrinemo. Prijeten vzpon po gozdu, prehod na travnik in nazadnje na cesto. Spustimo se v dolino prečkamo potok in se vzpenjamo ob levem bregu. V prijetnem hladu pridemo do travnika pod Hajnžkovim sedlom. Odločimo se za desno pot in na grebenu zaradi megle in krav nadaljujemo proti Košutici. Po dobrih 100 višinskih metrih obrnemo in najdemo markirano pot na Ljubelj. Od Ljubeljske koče se strmo vzpenjamo na Zelenico in spustimo do koče. Po daljšem počitku se sestopimo v Moste, čez elektrarno prečkamo Savo in skozi Vintgar prispemo v Zgornje Gorje (skupaj 13 ur 50 minut). Malo za nami prikolesarita Gorazd in Srečko. Andrejina kolegica nas povabi na piknik in po obilni večerji se odpravimo k počitku.

Sobota (13. 7. 2013): Severina nas prebudi ob pol štirih in malo pred četrto odrinemo.  Zavijemo v Pokljuško sotesko. Pot vodi po vlažnem gozdu, ponekod skoraj pragozdu in se vseskozi rahlo vzpenja.  Na izhodu iz soteske nadaljujemo proti Lipanci, nato pa po makadamski cesti in 6 km asfalta pridemo na Rudno polje. Na poti proti Vodnikovemu domu je vseskozi gneča (udeleženci srečanja vojnih veteranov), proti Planiki pa bolj samevamo. Na koči se srečamo z Milanom in Vlasto, potem pa se povzpnemo na Triglav. V snegu poleg Aljaževega stolpa imamo toliko pločevink piva, da kljub žeji vsega ne moremo popiti (očitno nam lahko na vrh prinesejo več piva, kot ga lahko popijemo – vse se enkrat zgodi prvič). V spremstvu dveh novih planinskih vodnic (Andreja, Sandra) se spustimo do Planike in nato v Krmo (skupaj 15 ur 7 minut).                Zapisal Ivan Verčko

Tradicionalno praznovanje jubilantov - članov društva PD Bricnik

V soboto, dne 01.06.2013 je bilo organizirano vsakoletno tradicionalno praznovanje članov PD Bricnik Muta, ki v tem letu praznujejo okrogli jubilej. Tokrat je okroglo letnico rojstva praznovalo petnajst članov društva. Za 90 udeležencev so pripravili zabavno praznovanje, ki je v krogu planinskih prijateljev v veselem vzdušju odlično uspelo. Vsem jubilantom se zahvaljujemo za uspelo prireditev in še enkrat iskrene čestitke k okroglim jubilejem. GALERIJA http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

DELOVNA AKCIJA 07.05.2013
 
Na delovni akciji v torek, dne 07. 05. 2013 je enajst planincev in ena planinka PD Bricnik Muta, urejalo pot iz Bistriškega jarka do Sedelnikovega slapa. Dela je bilo kar veliko, ker je bila pot že zelo zapuščena in nevarna zaradi spolzkega terena. Ampak pridni in močni planinci so vse ovire premagali. Delo bodo nadaljevali še prihodnji teden. Vlasta in Milena pa sta poskrbeli za malico, pijačo, fotografiranje in druženje. Obiskal nas je tudi pobudnik te akcije iz Občine Muta, gospod  Rudi Koležnik. Vsi pa smo si zaželeli, da bi ta naš lepi naravni biser varno obiskalo čimveč ljudi. Nekaj utrinkov z akcije objavljamo v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija
 

VRTEC MUTA NA PLEZALNI STENI V RADLJAH-11.04.2013-Vrtec Muta, planinska skupina »Bricnikovi škratje« so v četrtek, dne 11. aprila 2013 obiskali plezalno steno v Radljah ob Dravi. Plezanja se je udeležilo 8 otrok z mentorico Urško in starši. V športnem objektu sta dve plezalni steni nizka in visoka, ki z svojimi dimenzijami in težavnostjo nudita odlične pogoje za kakovostne treninge in tekmovanja. Inštruktor Plezalnega kluba Martinček je predstavil opremo, ki jo potrebuje plezalec. Otroci so svoje spretnosti najprej preizkusili na nizki plezalni steni. Za plezanje na visoki plezalni steni so si morali namestiti plezalni pas in inštruktorji so jih varovali. V plezanju so se preizkusili tudi starši. Zapisala Vlasta Senica-GALERIJA http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija                                                                   

ZBOR ČLANOV PLANINSKEGA DRUŠTVA BRICNIK MUTA

V petek, dne 22. 2. 2013 je imelo Planinsko društvo Bricnik Muta svoj redni letni zbor članov, katerega so se udeležili 104 člani in članice ter gostje, med katerimi velja omeniti podžupana občine g. Mirka Vošnerja, predsednika MDO g. Draga Horjaka, predstavnike pobratenega planinskega društva iz Lipnice-Leibnitz ter nekaj predstavnikov sosednih planinskih društev. Po kratkem kulturnem programu, ki so ga izvedli pevci in pevke društva Zvon in nastopa violinistk Oder iz Gortine ter naših kulturnih animatork Silve in Lenke je sledil običajni uradni del, sprejet je bil delno spremenjen statut društva. Besedo so imeli tudi predstavniki društev in prav vsi so se pohvalno izrazili o delu našega društva ter nam zaželeli čim več uspehov in varne pohode tudi v prihodnje. Navzoči so lahko dobili tudi sveži izvod našega časopisa ODMEV Z BRICNIKA. Zbor smo zaključili z običajno zakusko in ob dobri kapljici pokramljali o načrtih za letošnje leto in sodelovanju med društvi. V GALERIJI objavljamo nekaj fotografij s prireditve.    OB LETNEM ZBORU ČLANOV JE PD BRICNIK IZDALO 15. ŠTEVILKO GLASILA "ODMEV Z BRICNIKA", KI SI JO LAHKO PREBERETE NA STRANI www.pdbricnik-muta.si/index.php/glasilo/odmev-bricnik

OBVESTILO

Vse planince vabimo, da oddajo svoje prispevke za glasilo ODMEV Z BRICNIKA do 31.01.2013, ki bo izdan na zboru članov, 

 

NAMENITE 0,5% DOHODNINE PLANINSKEMU DRUŠTVU „BRICNIK“ MUTA
Spoštovane planinke, planinci in vsi simpatizerji-Obveščamo vas, da lahko po veljavni zakonodaji namenite 0,5% dohodnine tudi Planinskemu društvu Bricnik Muta. Obrazec z navodilom najdete na spletni strani http://www.dobrodelen.si , izpolnjenega pošljete na naslov: Davčni urad Dravograd-Izpostava Radlje ob Dravi ;Mariborska cesta 7-2360 RADLJE OB DRAVI. Vsi izpolnjeni obrazci, ki bodo oddani do 31.12.2013 bodo upoštevani za leto 2013. DAVČNA ŠTEVILKA PD BRICNIK, KI JO JE POLEG SVOJIH PODATKOV POTREBNO VNESTI V OBRAZEC JE 25487752-Obrazec najdete na povezavi: http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Davki-predpisi_in_pojasnila/Dohodnina/Obrazci-FIZICNE_OSEBE/177.pdf; na razpolago pa je tudi v planinski sobi v času uradnih ur.

SREČANJE PLANINSKIH VODNIKOV KOROŠKE

Dne 30.11.2012 smo vodniki PD Bricnik Muta organizirali srečanje vodnikov Meddruštvenega odbora planinskih društev Koroške. Po pozdravnem govoru naše predsednice in krajšem kulturnem programu z Nušo in Lano, ter mešanim pevskim zborom Zvon Muta smo si ogledali predstavitev Ivana Verčka »Od doma na Triglav.«

Sledilo je skupinsko fotografiranje in kratko poročilo načelnika OVO MDO PD Koroške Jožeta Dobnika o delu odbora v tem letu. Pri besedi gostov so zbor pozdravili Mirko Vošner, podžupan občine Muta, Franc Gričar, načelnik VK pri PZS, Drago Horjak, predsednik MDO PD Koroške in Mihael Zajec, kot predstavnik društva GRS Maribor. Sledilo je podelitev priznanj Vodniške komisije PZS in območnega vodniškega odbora pri MDO PD Koroške. Srečanje smo zaključili z večerjo in družabnim delom v gostišču Izidor na Muti. Udeležilo se ga je 70 vodnikov in gostov. Vsak udeleženec je prejel zgoščenko Programa izletov planinskih društev Koroške, spominsko fotografijo in nekaj propagandnega materiala o občini Muta. Naslednje srečanje bo zopet zadnji petek v novembru leta 2013 in ga organizira PD Mežica.Skupinska fotografija je objavljena v GALERIJI http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

 

TRADICIONALNI KOSTANJEV PIKNIK PD BRICNIK

V soboto, dne 20.10.2012 je bil na sporedu tradicionalni kostanjev piknik članov PD Bricnik Muta. Tokrat je bila udeležba rekordna, saj je prisotvovalo preko 50 planincev, med njimi tudi mnogo najmlajših, ki so v prijetnem vremenu uživali v naravi. Nekaj fotografskih utrinkov objavljamo v GALERIJI.

 

INTERNO IZOBRAŽEVANJE VODNIKOV PD BRICNIK MUTA

Interno izobraževanje vodnikov PD Bricnik Muta je stalnica že vrsto let. Tudi letos smo izkoristili vikend od 12. do 14. 10. 2012 in se tokrat , izjemoma ne v gore, napotili v Moravske Toplice.  Preživeli smo dva dneva v počitniških kapacitetah Livarne Vuzenica. Predelali smo gradivo za letno in zimsko izpopolnjevanje, ki ga je izdala VK PZS za naslednje triletno obdobje. V praktičnem delu smo ponovili vozle in izdelali manevre vrvne tehnike z novimi pripomočki, ki jih opisuje prej omenjeno gradivo. V soboto načrtovan pohod po Miškovi poti je odpadel zaradi dežja, kljub temu pa smo dan izkoristili za krajše kopanje v termah in pohodu po Zeleni poti okoli Moravskih Toplic. K izpopolnjevanju smo povabili tudi naše markaciste, skupaj nas je bilo 10. Omeniti moram ,da smo vodniki PD Bricnik Muta že pripravili plan izletov za leto 2013, da smo realizirali skoraj vse razpisane izlete, ter da pomagamo pri izvedbi izletov v osnovni šoli in vrtcu. Redno se udeležujemo tudi izpopolnjevanj v okviru VK PZS, na tečaj B kategorije pa smo poslali v tem letu Igorja, ki ga je uspešno opravil.       Za VO PD Bricnik Muta-Jože Dobnik

SREČANJE UPRAVNIH ODBOROV PD BRICNIK MUTA IN OEAV LEIBNITZ-LIPNICA

Dne 28.9.2012 je bilo na sporedu tradicionalno srečanje upravnih odborov obeh prijateljskih planinskih društev, tokrat v idiličnem turističnem kraju Gamlitz (http://www.gamlitz.at) na avstrijskem Štajerskem, ki je bil nagrajen kot najlepše cvetlično mesto v Evropi. Udeleženci so si ogledali MOTORIKPARK GAMLITZ (http://www.motorikpark.com), kjer so lahko preizkusili svojo kondicijo in motorične sposobnosti. V zabavnem vzdušju so ugotovili, da so takšne aktivnosti  lahko tudi dobra priprava na zahtevnejše planinske plezalne ture. Po tem zanimivem doživetju je sledil uradni del, na katerem je predsednica PD Bricnik Muta Vlasta Senica predsednici gostitelja OEAV Leibnitz-Lipnica Margit Gruber predala spominsko darilo s simbolom slovenskega planinstva, Aljaževim stolpom. V spoščenem pogovoru so še bolj utrdili dolgoletno medsebojno sodelovanje, istočasno pa so že padale ideje o skupnih pohodih v letu 2013. GALERIJA FOTOGRAFIJ: http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija. Tekst in fotografije: Jože Kefer

POHOD NA URŠLJO GORO V STARI PLANINSKI OPREMI

V nedeljo, dne 23. septembra smo, tako kot lansko leto, organizirali pohod na Uršljo goro v planinski opremi - takšni, kot smo jo uporabljali pred 30 ali 40 leti. Žal se je pohoda udeležilo le
6 naših planincev. Pa je bilo kljub temu zanimivo, tudi vreme je zdržalo, čeprav je v začetku kazalo, da bo začelo padati, pa še pihalo je. Tudi predsednik PD Prevalje je držal besedo, dobili smo vse, kar je obljubil na Dnevu koroških planincev na Naravskih Ledinah. Hvala njemu in oskrbnikoma v imenu udeležencev! Še bomo prišli! https://www.facebook.com/planinskodrustvo.muta

Ernest Preglav
 

SREČANJE KOROŠKIH PLANINCEV 2012

V soboto, dne 15.9.2012 se je skupina planincev PD Bricnik Muta skupaj s prijatelji iz PD Ribnica na Pohorju udeležila srečanja koroških planincev na Naravskih Ledinah. Tokrat je srečanje sovpadalo z jubilejem planinskih društev Ravne in Mislinja, ki sta praznovali 60 oziroma 30 let delovanja. Tega planinskega praznika se je udeležila množica planincev iz Koroške, pa tudi od drugod. Udeležence so pozdravili predsenik PZ Slovenije Mitja Rotovnik, predsednik MDO Koroške Drago Horjak ter župani bližnjih koroških občin. Praznovanja so se udeležili tudi predstavniki prijateljskega planinskega društva Žeželj iz Kragujevca, predsedniki okoliških planinskih društev pa so planincem iz Raven in Mislinje čestitali k jubileju. Organizatorji so ob tem jubileju izdali zbornik o delovanju obeh društev, poskrbeli so  za prisrčen kulturni program in zabavo po uradnem delu. Fotoreportažo si laho ogledate v GALERIJI...http://www.pdbricnik-muta.si/index.php/galerija

Tradicionalno praznovanje jubilejev članov društva PD Bricnik

V soboto, dne 2.6.2012 je bilo organizirano vsakoletno tradicionalno praznovanje okroglih jubilejev članov PD Bricnik Muta. Tokrat je okroglo letnico rojstva praznovalo osem članov društva. Za več kot 80 udeležencev so pripravili zabavno praznovanje, ki je v krogu planinskih prijateljev v veselem vzdušju odlično uspelo. Ob dobri hrani, dobri glasbi in zabavnem kvizu iz zgodovine društva je čas kar prehitro minil. Vsem jubilantom hvala za uspelo prireditev in še enkrat iskrene čestitke k okroglim jubilejem. Fotografije s praznovanja si lahko ogledate na strani GALERIJA.     

 

Spletno mesto www.pdbricnik-muta.si uporablja piškote. S uporabo spletnega mesta soglašate s piškoti. Več o piškotih.

Soglašam